Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Ničenie planéty človekom nadobúda obludné rozmery: Až sem sa dostal plastový odpad

Okolie Mariánskej priekopy je chráneným územím. Zobraziť galériu (2)
Okolie Mariánskej priekopy je chráneným územím. (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Prívalu plastového odpadu neunikol ani najhlbší kút svetových oceánov: bezmála 11 kilometrov hlboká Mariánska priekopa. Na základe nedávno zverejnenej štúdie tímu japonských vedcov to napísal magazín National Geographic. Bádatelia tvrdia, že plastový odpad je všadeprítomný aj viac ako 6000 metrov pod hladinou.

Zabíjame si vlastnú planétu: VIDEO Drastické zábery, mŕtve vtáky so žalúdkami plnými plastov

Závery vychádzajú z fotografií a videí vytvorených za uplynulých tridsať rokov diaľkovo ovládanými hlbokovodnými prístrojmi v rámci projektu japonských oceánografov, ktorý mapuje prítomnosť odpadu v hlbinách oceánov. Materiály zachytené pri tisícoch ponorov boli sprístupnené na verejné použitie vlani na jar.

"Z 5010 ponorov v databáze bolo zaznamenaných 3425 človekom vyrobených predmetov. Vyše 33 percent odpadu tvorili makroplasty, z ktorých 89 percent boli výrobky určené na jedno použitie, a tieto pomery v hĺbkach viac ako 6000 metrov ešte narástli na 52, resp. 92 percent. Hĺbkovým rekordom bola plastová taška v 10 898 metroch pod hladinou v Mariánskej priekope," uvádzajú autori výskumu.

Ničenie planéty človekom nadobúda
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: sciencedirect.com)

Dáta podľa vedcov ukazujú, že vplyv suchozemských aktivít človeka sa už rozšíril aj do najtemnejších hlbín oceánu v oblastiach vzdialených viac ako 1000 kilometrov od pevniny. Tiež sa zistilo, že kusy plastov bežne prichádzajú do kontaktu s morskými organizmami, keď sa napríklad namotávajú na živočíchy. Hlbokomorské organizmy sa nachádzali na 17 percentách záberov plávajúceho plastového odpadu.

Jedinou efektívnou možnosťou, ako zabrániť ďalšiemu ohrozeniu ekosystémov v morských hlbinách podľa autorov spomínaného výskumu, je regulácia výroby jednorazových plastových produktov a obmedzenie ich prúdenia na otvorené more. National Geographic v tejto súvislosti cituje štúdiu z roku 2017, ktorá zistila, že väčšinu plastového odpadu do morí a oceánov prináša desiatka riek pretekajúcich husto zaľudneným regiónom.

Viac o téme: PlastŠtúdiaMariánska priekopaPlastový odpad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu