Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedci zistili, ako dlho trvá, než si získame nového priateľa: Veď to je celá večnosť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

RÍM - Kto našiel priateľa, našiel poklad. Avšak skôr, než môžeme niektorú osobu považovať za dobrého priateľa, musíme s ňou stráviť spoločne dlhší čas a zdieľať s ňou skúsenosti a emócie, píše taliansky denník La Repubblica.

Ženy sú empatické a muži egoisti? Štúdia zistila, prečo sa chlapi tak ťažko o niečo delia

Znie to rozumne, ale o ako dlhom čase to hovoríme? Podľa vedcov ide najmenej o 200 hodín. Jeffrey Hall z Kansaskej univerzity vo svojej štúdii presne určil počet hodín, ktoré musíme stráviť spoločne s druhou osobou, než jej môžeme prisúdiť postavenie svojho skutočného priateľa.

Koľko hodín musíme vynaložiť na to, aby sme sa stali niečím priateľom? pýta sa Hall. Vo svojej štúdii kvantitatívne meral stupeň priateľstva podľa počtu hodín strávených spoločne. Vedec vykonal dva rôzne experimenty. Pri tom prvom sledoval 355 dobrovoľníkov, ktorí v poslednom pol roku zmenili zamestnanie a ktorí hľadali nových priateľov. Dobrovoľníci odpovedali na on-line dotazník, v ktorom mali popísať vzťah s čerstvo známou osobou, uviesť počet hodín strávených spoločne, druhy spoločnej činnosti a pripojiť hodnotenia vzťahu, kde si mali vybrať medzi známosťou, príležitostným priateľstvom a úzkym priateľstvom.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Pri druhom experimente dal Hall rovnaký dotazník 112 študentom svojej univerzity. Požiadal ich, aby uviedli dve osoby, ktoré spoznali na začiatku akademického roka, dva mesiace pred vyplňovaním dotazníka. Výskum potom zopakoval o štyri a šesť týždňov neskôr, aby sledoval pokrok vo vzťahoch. Na základe odpovedí Hall dospel k záveru, že je potrebných 40 až 60 hodín na vytvorenie príležitostného priateľstva, 80 až 100 hodín na vznik priateľstva a viac ako 200 hodín na to, aby sa dalo povedať, že ide o dobrých priateľov.

Na základe svojho výskumu zdokonalil Hall on-line nástroj, s ktorého pomocou je možné na základe odpovedí a niekoľkých jednoduchých otázok určiť úroveň priateľstva medzi užívateľom a osobou podľa jeho voľby. Navrhujeme alternatívnu verziu, ktorá je možno jednoduchšia: požiadajte svojich známych o pôžičku. Tí, ktorí neuhnú, sú praví priatelia. A nemusíte počítať spoločne strávené hodiny, aby ste si to potvrdili.

Viac o téme: ŠtúdiaPriateľstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu