Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nechutné veci, ktoré sa dejú vo vašom pupku: Odteraz si ho začnete poriadne umývať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - O tom, že nedostatočná hygiena ohrozuje ľudské zdravie a privádza do zúfalstva okolie, niet pochýb. Avšak aj ľudia, ktorí ju pravidelne dodržiavajú, možno často zabúdajú na jednu časť tela a neuvedomujú si, čo všetko im hrozí, ak ju nedostatočne umyjú a vysušia. Reč je o pupku. Ten totiž svojou štruktúrou vytvára ideálne prostredie pre pôsobenie škodlivých baktérií.

Má ho každý. Malý uzatvorený otvor do brucha, ktorým nás kedysi vyživovala naša matka, keď sme ešte boli v jej bruchu. O každé dedičstvo je potrebné postarať sa a ináč to nie je ani s pupkom. no hygiene tejto časti tela možno mnohí vôbec nevenujú pozornosť. Len sa osprchujú, natrú telovým mliekom a vybavené. Pupok je však vďaka svojej štruktúre priateľský a najmä pohostinný voči infekčným baktériám, ktoré majú v jeho útrobách ideálne podmienky na šírenie a rozmnožovanie. A ak to urobia, nastáva hotová galiba.

Nechutné veci, ktoré sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Kvasinky, ktoré sa nachádzajú v podpazuší, sú veľmi podobné tým, ktoré prežívajú aj v pupku. Tie ho môžu spoločne s odumretou pokožkou podráždiť a naštartovať tvorbu infekcie. Tá sa prejaví najskôr pálením a svrbivým pocitom. Neskôr môže nastúpiť hnisavý zapáchajúci opuch, v krajnom prípade aj cysta. Lekári preto odporúčajú pupok pravidelne dobre umyť a dosucha utrieť. Na tento úkon by nemal zabúdať nikto, ale špeciálnu pozornosť by mu mali venovať najmä majitelia piercingov, športovci, fyzicky aktívni ľudia a tí, čo majú nadváhu.

Viac o téme: HygienaPupok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu