Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Najtučnejší chlapec na svete bol krok od smrti: FOTO premeny, takto teraz vyzerá

Arya pred schudnutím Zobraziť galériu (3)
Arya pred schudnutím (Zdroj: profimedia.sk)

INDONÉZIA - Pohľad na malého guľatého chlapca z Jávy vyvoláva zdesenie u všetkých rodičov, ktorí chránia svoje deti pred obezitou. Miestni lekári prekvapivo tvrdili, že je úplne v poriadku. A tak sa stalo, že chlapec sa vo veku desať rokov prejedol až k 200 kilogramom. To je však už minulosťou.

Dvanásťročný Arya Permana bol kedysi najťažší chlapec na svete, ale vďaka jeho disciplíne a tvrdému postoju rodičov sa tohto neželaného rekordu zbavil. "Keď sa narodil, vážil vyše tri kilá, čo je úplne normálne. Nikdy sme si nemysleli, že bude obézny," spomína si mama Rokayah. "Keď mal dva roky, boli sme dokonca pyšní na to, že je väčší ako jeho rovesníci."

Rodičia však boli zo synovho vzhľadu šťastní iba dovtedy, kým nezjedol viac jedla ako spotrebuje dospelý človek za dva dni. Stále bol hladný, nič ho nedokázalo zasýtiť. Miestni lekári rodičov ubezpečovali, že Arya zo všetkého vyrastie a bude v poriadku. Lenže on sa guľatel čoraz viac, začal mať problémy s dýchaním a nakoniec nebol schopný hýbať sa. Rodičom bolo jasné, že musia začať niečo robiť, aby im milovaného syna nezabila obezita. 

Najtučnejší chlapec na svete
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Keď mal desať rokov, vážil už 200 kg. Prestal chodiť do školy, jednoducho sa nevládal hýbať. Ubrali sme mu zo stravy, ale nič nepomáhalo," pokračuje Rokayah. Spoločne s manželom začali hľadať pomoc u dietetikov. Napriek prísnemu stravovaciemu režimu sa však Aryaova hmotnosť nezmenila a musel podstúpiť operáciu na resekciu žalúdka. Výsledky po zákroku boli úžasné, pacient schudol za tri týždne 19 kg. Teraz musí jedávať v presných dávkach, pretože ak zje niečo navyše, okamžite zvracia. Všetko mu musia meriať na lyžice.

Najtučnejší chlapec na svete
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Chlapcova hmotnosť sa ustálila na 121 kilogramov, čo je síce v jeho prípade obrovský úspech, ale stále je to príliš veľa. Možno bude potrebná ďalšia operácia. Pre rodičov je však najdôležitejšie, že strata kilogramov dovolila synovi opäť sa postaviť na nohy. Už hráva s kamarátmi bedminton a chodí do školy. "Je to skvelá zmena, ale ešte nie sme na konci. Toto neprajem nikomu. Je strašné odopierať dieťaťu jedlo, ale musí to tak byť," povzdychla si Rokayah. 

Viac o téme: ObezitaArya permanaNajtučnejší chlapec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu