Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Jedna z najväčších tragédií: Študenti si išli zalyžovať na Kubínsku hoľu, šiesti zahynuli

Kubínska hoľa Zobraziť galériu (2)
Kubínska hoľa (Zdroj: TASR/Miroslava Siváková )

BRATISLAVA - Pred päťdesiatimi rokmi, 16. januára 1968, zasiahla na Kubínskej holi v pohorí Oravská Magura lavína skupinu študentov brnianskej elektrotechnickej fakulty, ktorí tu boli na lyžiarskom výcviku. Masa snehu, široká pol kilometra a vysoká 2,5 metra, vtedy zachytila 53 osôb na svahu. Tragédia si vyžiadala šesť mŕtvych a niekoľko desiatok zranených.

Lavína sa uvoľnila o 10:15 miestneho času vo výške 1320 metrov nad morom neďaleko lyžiarskeho vleku. Krátko predtým odišli traja študenti spolu s inštruktorom do chaty navoskovať si lyže, čím si zrejme zachránili život. Lavína prešla asi kilometrovú vzdialenosť a zastavila sa až 600 metrov pod Kubínskou chatou, kde boli študenti ubytovaní. Medzi obeťami bolo päť chlapcov a jedna dievčina. 

Záchranné práce sa bohužiaľ začali s oneskorením, pretože víchrica deň pred tragédiou prerušila telefónne spojenie. Prví záchranári sa tak na miesto dostali až po šiestich hodinách, pretože vybraní študenti museli ísť pre pomoc až do najbližšej dediny. Poslednú obeť našiel záchranársky pes Udo až na druhý deň. Dnes stojí na mieste nešťastia les a v ňom pamätník. 

Jedna z najväčších tragédií:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Miroslava Siváková )

Tragická udalosť sa radí medzi najhoršie katastrofy svojho druhu na území Slovenska a Česka. Najhorší prípad zaznamenali záchranári vo februári 1934, keď obrovský zosuv zo svahu Krížna vo Veľkej Fatre zničil polovicu osady Rybô. Vtedy prišlo o život osemnásť obyvateľov obce. V marci 1956 zase lavína zo Žiarskej hole na južných svahoch Nízkych Tatier zničila dom lesných robotníkov v Kulichovej doline. Z osemnástich ľudí zomrelo šestnásť. V roku 1974 sa zrútila lavína zo Sedla nad Sokolom vo Vysokých Tatrách a zasypala lyžiarsky svah, kde práve prebiehal lyžiarsky výcvik. Pri tragédii zahynulo dvanásť študentov. V roku 2005 zahynulo sedem českých turistov v lavíne v Západných Tatrách. 

Viac o téme: TragédiaLavínaKubínska hoľa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu