Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tak takéto zviera už neuvidíte: Vedci objavili fosílie pradávneho tučniaka, vysokého ako človek

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP)

WELLINGTON - Fosílie pradávneho tučniaka, ktorý dosahoval veľkosť dospelého človeka, objavili vedci na Novom Zélande. Zviera žilo na ostrovoch pred 50 až 60 miliónmi rokov, meralo zhruba 1,77 metra a vážilo približne 100 kilogramov, napísala agentúra Reuters. Najväčší žijúci druh týchto nelietavých morských vtákov dosahuje výšku približne 1,2 metra a váži približne 40 kilogramov.

Vedci neverili vzácnemu objavu: FOTO Toto musí byť podvod! Našli historický unikát

Prehistorický vták, ktorého vedci pomenovali Kumimanu biceae podľa bájneho stvorenia z maorského folklóru a podľa maorského výrazu pre vtáka, je druhým najstarším druhom tučniaka na svete. Ten najstarší, tiež pôvodom z Nového Zélandu, žil pred 61 miliónmi rokov.

Lebka pradávneho novozélandského tučniaka zatiaľ objavená nebola, fosílie však podľa vedcov ukazujú, že zviera malo oveľa dlhší zobák ako jeho žijúci príbuzní, čo bolo veľmi užitočné pri love rýb.

Tak takéto zviera už
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Nebol by to typ vtáka, ktorého by niekto mohol chytiť živého. Bol oveľa silnejší ako človek," povedal kurátor výstavy stavovcov v novozélandskom národnom múzeu vo Wellingtone Alan Tennyson.

U pradávnych tučniakov sa už vyvinuli typické črty týchto vtákov ako napríklad krídla v podobe plutiev a vzpriamený postoj. Na rozdiel od svojich súčasných príbuzných však mali podľa odborníkov skôr hnedé sfarbenie.

Tučniak Kumimanu žil oveľa skôr ako Antarktída zamrzla. Na kontinente rovnako ako na Novom Zélande bolo vtedy podľa agentúry Reuters subtropické podnebie.

"To, že tučniaky žijú len vo veľmi chladnom prostredí ako napríklad v Antarktíde, je bežným mýtom... Tučniak galapágsky žije na rovníku a mnoho fosílií ukazuje, že aj jeho predkovia žili v teplých moriach," dodal Tennyson.

Viac o téme: ObjavTučniakFosílieNový ZélandKumimanu biceae
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu