Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Pacifiku vznikol nový ostrov, vedci jasajú: Má im pomôcť zistiť dôležitú vec o Marse

Hunga Tonga-Hung Ha'apai Zobraziť galériu (2)
Hunga Tonga-Hung Ha'apai (Zdroj: youtube/nasa)

WASHINGTON - Najnovší ostrov sveta, ktorý sa vytvoril pred tromi rokmi pri erupcii podmorskej sopky v odľahlej časti Tichého oceánu, môže pomôcť vysvetliť potenciálny vývoj života na Marse. Uviedol to americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Ostrov Hunga Tonga-Hung Ha'apai vystúpil z morského dna 65 kilometrov severozápadne od  metropoly Nuku'alofa na prelome rokov 2014 a 2015. Vedci pôvodne očakávali, že tento malý kúsok zeme počas pár mesiacov zaplaví more. NASA ale uviedli, že ostrov je odolnejší, než sa predpokladalo - možno preto, že teplá morská voda v kombinácii s popolom po erupcii vulkánu vytvorili pevnú sopečnú usadeninu.

Ostrov, ktorý bol pôvodne kilometer široký, dva kilometre dlhý a asi 100 metrov vysoký, bol síce poznačený silnou eróziou, vedci ale teraz predpokladajú, že vydrží šesť až 30 rokov. Jim Garvin z Goddardovho strediska kozmických letov NASA upozornil, že na Marse je veľa podobných sopečných útvarov, ktoré vyzerajú, že boli v čase svojho vzniku obklopené vodou. "Podobné ostrovy mohli byť pred dvomi či tromi miliardami rokov aj na Marse, kde preliačiny mohli vypĺňať jazera či malé moria," povedal.

"Vieme, že ak na Zemi dochádza k podmorským vulkanickým procesom, často tiež vznikajú podmienky podporujúce mikrobiálne spoločenstvo," vyhlásil reportér BBC Jonathan Amos."Skúmanie toho, ako sa život uchytil na spomínanom ostrove, by mohlo expertom pomôcť určiť, kde hľadať prípadné dôkazy života na Marse," konštatoval Garvin.

V pondelok americký prezident Donald Trump vydal nariadenie o príprave novej americkej pilotovanej misie na Mesiac, prvé od roku 1972, a neskôr aj na Mars. Štúdia ostrova Hunga Tonga-Hung Ha'apai, ktoré vykonáva NASA, boli tento týždeň predstavené na schôdzi Americkej geofyzikálnej únie v meste New Orleans.

Viac o téme: OstrovNASAMarsPacifik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu