Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Prefíkaná panda bavila ľudí, odborníci si lámali hlavu: Berlínska ZOO vyriešila záhadu

Panda prekábatila aj odborníkov
Panda prekábatila aj odborníkov (Zdroj: YouTube)

BERLÍN - Berlínska zoo riešila mesiace záhadu podivného vrtochu pandy, ktorá vo svojom výbehu často chodí pospiatky. Teraz sa vraj potvrdilo, že samička Meng-meng sa naučila týmto spôsobom vyvolávať pozitívnu reakciu u ľudí.

"Meng-meng má veľmi rada ľudí a naučila sa, že chôdzou pospiatky môže u ľudí vyvolať reakciu, pri ktorej sa pre ňu spravidla niečo pozitívnym spôsobom zmení," potvrdila zoo. Prefíkaná potvorka vie, že potom dostane nový bambus alebo jej chovateľ dá nejakú pozornosť.

Zástupcovia zoologickej záhrady, ktorá sa nachádza v centre nemeckej metropoly, o záležitosti hovorili s expertmi a iniciovali program, ktorý má vniesť viac pestrosti do všedného dňa medveďovitého zvieraťa. Napríklad kŕmenie dostáva v rôznom čase. Snaha už priniesla prvé plody a panda už chodí pospiatky oveľa menej. Naviac sa naučila využívať celý priestor svojho vonkajšieho výbehu.

Podivné správanie Meng-meng vyvolávalo medzi Berlínčanmi obavy. Nielenže chodila ako rak krokom, ale tiež často narážala zadkom do skleneného mantinelu a celkovo málo preskúmavala svoj výbeh. Zoo to pripisovala okrem iného adaptačným ťažkostiam alebo prejavom pandej "puberty".

Obe berlínske pandy, Meng-meng (Malý sen) a Ťiao-čching, tamojšej zoo zaisťujú nával návštevníkov. Otvoreniu pandieho výbehu sa začiatkom júla zúčastnili osobne nemecká kancelárka Angela Merkelová a čínsky prezident Si Ťin-pching. Obe pandy pochádzajú z čínskej chovateľskej stanice a ide o zapožičanie na dobu 15 rokov. Berlínska zoo za ne platí každý rok milión dolárov (takmer 22 miliónov korún).

Berlínska zoo je na pandy zvyknutá, už v rokoch 1980 až 2012 tu žil samec Pao-pao, ktorý sa dožil 34 rokov a bol tak považovaný za najstaršiu v zajatí žijúcu pandu. Na rozdiel od tohto samca žije nový pár v úplne novom pavilóne za zhruba desať miliónov eur.

Viac o téme: PandaBerlínZOOMeng-meng
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu