Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Keď sa zdravá strava stane posadnutosťou: Tento stav sa môže skončiť vašou smrťou

Posadnutosť zdravým jedlom človeku neprospieva, všetko treba robiť s mierou Zobraziť galériu (4)
Posadnutosť zdravým jedlom človeku neprospieva, všetko treba robiť s mierou (Zdroj: thinkstock.com)

PARÍŽ - Vegánstvo, vegetariánstvo, bezlepkové diéty, diéty bez laktózy, bez cukru, surová strava, paleolitická diéta... Podobných spôsobov stravovania je veľa. Zdravé jedlo je síce prínosné, ale ak sa stane hlavným zdrojom našich starostí a snažíme sa jesť stále zdravšie a zdravšie, dospejeme k poruche príjmu potravy nazývanej ortorexia. Tento atypický stav je charakterizovaný posadnutosťou jedlom. Vedci ho neoznačujú za chorobu, môže ale viesť k vážnym následkom, napísal francúzsky týždenník L'Express.

Ortorexia je charakterizovaná posadnutosťou jesť zdravo. Ak sa ale zaujímate o zloženie toho, čo jete, neznamená to ešte, že ste ortorektik. Ortorexiu pomenoval po prvý raz v roku 1997 doktor Steven Bratman; orthos znamená grécky správny a orexis chuť. 

Zdrvujúce slová odborníka zložia vaše ideály: Tvrdá rada pre všetkých vegetariánov

Ide o atypické správanie, ktoré nemožno označiť ani za anorexiu ani za bulímiu. Je charakterizované strachom z toho, že postihnutá osoba utrpí ujmu, pokiaľ nebude jesť zdravo. Taký človek cíti veľmi veľkú vinu, ak poruší pravidlá, ktoré si stanovil. Pocit, že má svoj jedálniček pod kontrolou, ho upokojuje. 

Človek trpiaci artorexiou vylučuje zo svojej stravy čím ďalej tým viac pokrmov, aby mu bolo "stále lepšie". Vo vzácnych prípadoch, keď konzumuje mimoriadne redukovaný počet jedál, môže nastať aj smrť. Najbežnejším následkom ortorexie je však vylúčenie zo spoločnosti. Taká osoba nemôže ísť do reštaurácie, pretože by nemala kontrolu nad kvalitou, pôvodom a prípravou pokrmu. 

Keď sa zdravá strava
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ortorektik má taktiež prehnané nároky na seba samého a na svoje okolie. Tieto osoby trpia silným pocitom viny posilňovaným túžbou po dokonalosti. Obavy ortorektika ohľadom kvality jedla ešte zvyšujú často rozporné či nepravdivé informácie o potravinách. Všetky škandály okolo priemyselnej výroby potravín dávajú ortorektikovi ďalší dôvod, ako obmedziť svoj jedálniček. Takýto človek trpí neustálym strachom. Rozoznáva len dve kategórie potravín - dobré a zlé. 

Nároky človeka trpiaceho ortorexiou sa stále zvyšujú; jedlo nie je nikdy dosť dobré. Celá jeho bytosť sa snaží o nedosiahnuteľnú dokonalosť a zakaždým prepadá panike, keď nemá náhradný plán, napríklad keď musí večerať mimo domova. Jeho posadnutosť sa týka všetkých oblastí spojených s potravou - jej pôvod, pestovanie, príprava a nakoniec konzumácia. 

Keď sa zdravá strava
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Pre ortorektika sú náročné i nákupy; starostlivo študuje etikety, porovnáva a vyžaduje čo najpodrobnejšie informácie týkajúce sa kvality potravín, ako je obsah vitamínov a minerálov či antioxidantov. Veľa času trávi aj plánovaním jedálnička, aby si mohol byť istý, že je presne podľa svojho systému hodnôt. Väčšinou pre neho nehrajú žiadnu úlohu chuťové vlastnosti potravín a radosť z jedla. Ortorexia rovnako vyvoláva problémy s okolím a ostré diskusie o jedle sú zdrojom konfliktov. Patologické správanie môže byť dlh skryté. Na ľudí starajúcich sa o svoju stravu sa v dnešnej spoločnosti pozerá skôr kladne a nikto sa nediví, keď sa taký človek pri pozvaní na večeru zaujíma o to, či sa budú podávať potraviny, ktoré neje. Ak máte podozrenie na ortorexiu, môže pomôcť liečba úzkosti. Napríklad môžete navštíviť psychológa špecializujúceho sa na poruchy príjmu potravy, ktorý vám pomôže znovu poznať pocit hladu, sýtosti a radosti z jedla. 

Keď sa zdravá strava
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vtáčia chrípka, kurčatá živené hormónmi alebo kontaminované vajcia môžu vzbudiť obavy. Tie sú však odôvodnené a ešte z vás nerobia ortorektika. Ani to, že chcete jesť zdravo, bez alergénov alebo že ste vegetarián či vegán. Zvýšená pozornosť voči tomu, čo jeme, je dôležitá pre naše zdravie. Ortorexia je extrémna karikatúra snahy vyhýbať sa nebezpečenstvám skrytým v potravinách a je vyvolaná inými hlbšími úzkosťami. 

Viac o téme: Zdravá stravaVegánOrtorexiaVegatarián
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu