Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Obyvatelia malej dedinky vystopovali svojich genetických predkov a zostali v šoku

Mestečko Bledington Zobraziť galériu (3)
Mestečko Bledington (Zdroj: YouTube)

BLEDINGTON - Malebná dedina Bledington má svojský charakter a s Anglickom ju spája všetko, čo je na prvý pohľad pre túto krajinu typické - tehlové domy, krásne upravené trávniky či krčmičky. Obyvateľov tejto obce preto prekvapili výsledky výskumu DNA, pri ktorom bolo zistené, že iba 42 percent z nich má čistý anglosaský pôvod.

Genetici sa rozhodli urobiť testy DNA v jednej z typických anglických dedín, aby zistili, ako to v skutočnosti vyzerá s pôvodom ich obyvateľov. Vybrali si Bledington v grófstve Gloucestershire, pretože všetci obyvatelia pôsobia ako typickí Angličania a hlásia sa k britskému pôvodu.

Obyvatelia malej dedinky vystopovali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Myšlienka britského pôvodu je veľmi mätúca, pretože cez túto ostrovnú krajinu prešlo počas storočí veľmi veľa kmeňov a každý z nich v tejto krajine zanechal svoj genetický potenciál. Po vláde Rimanov začali Anglicko osídľovať germánske kmene. Britský pôvod preto odborníci datujú do 5. až 6. storočia, kedy sa po nájazdoch Jutov, Anglov a Sasov vytvoril nový národ Anglosasi. Tí nakoniec v Británii prevládli a za typický britský pôvod sa považuje práve pôvod anglosaský. Nezabúdajme ani na neskoršie dobývanie kolónií samotnými Angličanmi. Na ostrovy bolo počas tohto obdobia privezených veľa cudzincov zo všetkých kútov sveta. Ak teda hovoríme o mixe národností, Britské ostrovy sú v tomto smere typickou krajinou, pretože tento ostrov sa vždy miešal s ostatnými časťami sveta, a to tak z genetického, ako aj z kultúrneho hľadiska.

Analýza výsledkov DNA z Bledingtonu iba potvrdila rozmanité genetické dedičstvo tejto ostrovnej krajiny. "Bledington je malebná rázovitá anglická dedina. Avšak iba polovica, presnejšie 42% jej obyvateľov, má anglosaský pôvod, ktorý môžeme označiť ako britský," uvádza sa vo výsledkoch štúdie. Podľa správy genetikov ďalších 20,6% pochádza z rôznych častí západnej Európy, 17% má svoj pôvod v Írsku, 10% v Škandinávii a 2,8% v  Španielsku a Portugalsku. Zvyšné percentá obyvateľov pochádzajú z Ameriky, Ázie, Afriky a z Melanézie.  

Obyvatelia malej dedinky vystopovali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Mnohých obyvateľov tieto výsledky prekvapili. "Všetci moji príbuzní boli vždy z Anglicka a žije tu celá moja rodina. Neviem o žiadnych blízkych z iných častí sveta. Až teraz som zistil, že iba 3% môjho pôvodu sú anglosaské. Zvyšok je zo západnej Európy, Írska a Škandinávie," povedal prekvapený obyvateľ. 

Viac o téme: DnaGenetikaPredkoviaBledington
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu