Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Španielka (61) si brúsila zuby na dedičstvo: Tvrdila, že je dcérou Dalího, test DNA ukázal pravdu

Salvador Dalí Zobraziť galériu (2)
Salvador Dalí (Zdroj: SITA/AP Photo/Eustache Cardenas, File)

MADRID - Test otcovstva nepreukázal tvrdenie 61-ročnej Španielky, že je dcérou Salvadora Dalího, informovala dnes nadácia zosnulého surrealistického maliara.

Madridský súd, ktorý nariadil test DNA, uviedol, že Pilar Abel Martínezová nemá s Dalím nijaký biologický vzťah. Martínezová, ktorá sa živí ako kartárka, už dlho tvrdila, že jej matka, ktorá pracovala v domácnosti Dalího priateľov ako slúžka, mala so slávnym umelcom v roku 1955 tajný románik. Potom sa presťahovala do iného mesta a už tehotná sa vydala za iného muža.

Pilar Abel
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco, File)

Martínezová nástojila na tom, že je dcérou tohto excentrického umelca a má preto právo na časť majetku, ktorý po ňom zostal. Dalího nadácia dnes vyslovila spokojnosť s tým, že sa tieto "absurdné" nároky konečne vyriešili.

Nariadenie na exhumáciu Dalího telesných pozostatkov vydal koncom júna sudca, ktorý rozhodoval v spore o určenie otcovstva. Dalího rakvu otvorili po tom, ako ju vybrali z krypty pod kupolou Divadelného múzea Salvadora Dalího (Teatre-Museu Dalí), v ktorej spočívala 27 rokov.

Aby sa znížili možné riziká kontaminácie Dalího DNA, priamo pri odoberaní vzoriek biologického materiálu boli iba piati ľudia - sudca, traja forenzní experti a technik. Experti odobrali biologický materiál najmä z Dalího zubov, ako aj z nechtov a dlhých kostí.

Viac o téme: Salvador Dalí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu