Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ak sa chystáte na dovolenku do Španielska, tak POZOR: Turistov ohrozuje frustrovaná inkvizícia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

MADRID - Idylické španielske pláže, výrazná architektúra, rušný nočný život a farebná kultúra každoročne lákajú milióny turistov. Ale za týmto rajom každý rok viac a viac prebublávajú na povrch nepriateľské nálady - a turisti sú v ich ohnisku, napísal spravodajský server news.com.au.

Mnoho Španielov je stále viac frustrovaných armádou turistov, ktorí útočia na mestské centrá, narušujú životy obyvateľstva a zaťažujú miestne zdroje. V roku 2016 navštívilo Španielsko približne 75,3 milióna ľudí. To je značne viac ako počet miestnych obyvateľov, v súčasnosti asi 46 miliónov.

Ak sa chystáte na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Španielsko v posledných rokoch každoročne prekonáva vlastné rekordy v počte turistov a v súčasnosti drží titul tretej najobľúbenejšej turistickej destinácie na svete podľa údajov Svetovej turistickej organizácie OSN. Aj keď cestovný ruch tvorí asi 11 percent hrubého domáceho produktu Španielska, protituristické hnutie medzi miestnymi obyvateľmi sa už nejaký čas mohutnie. A teraz sa zdá, že hnev obyvateľstva sa blíži ku okamihu, keď sa frustrácia zmení na skutočné násilie.

Koncom júla sa uskutočnil znepokojujúci útok na vyhliadkový autobus v jednej z hlavných španielskych turistických destinácií - Barcelone - pred štadiónom Camp Nou kultového futbalového týmu FC Barcelona. Štyria maskovaní útočníci prerezali pneumatiku autobusu a počmárali naň katalánske výrazy: "El Turisme Mata Els Barris" - cestovný ruch zabíja obytné štvrte. Vtedy sa mnohí z turistov v autobuse obávali, že boli cieľom teroristického útoku.

"Naozaj som si myslel, že je to teroristický útok a že moje dni sú spočítané," povedal britský turista Andrew Carey z Bridgende, ktorý do Španielska vyrazil s manželkou Nataliou. "Autobus obkľúčili maskovaní muži a začali kričať. Čakali sme, kedy po schodoch vyjde niekto s nožom alebo zbraňou. Keď muži len postriekali grafity, uľavilo sa nám Bolo to desivé.“

Len o niekoľko dní neskôr niekto prerezal pneumatiky bicyklov v požičovni pre turistov. K protituristickej kampani sa prihlásil Arran - mládežnícke krídlo radikálnej strany Kandidátka ľudovej jednoty (CUP), ktorá presadzuje nezávislosť Katalánska. Arran sa považuje za aktivistov, ktorí bojujú proti rastu masového cestovného ruchu v Španielsku.

V jadre problému, ktorý má skupina s hromadnou turistikou, je presvedčenie, že ekonomicky znevýhodňuje robotnícku triedu, ktorá si nemôže dovoliť prenájom bytov, ktoré sa za podstatne vyššie ceny ponúkajú turistom. Hovorca organizácie Arran uviedol, že vandalizmus v Barcelone bol prejavom sebaobrany. "Masová turistika v Katalánsku vytvára obrovskú sociálnu nerovnosť a tisíce ľudí sú nútení opustiť svoje okolie."

Odhaduje sa, že do Barcelony odcestuje ročne asi 32 miliónov turistov, vrátane cestujúcich na výletných lodiach a denných návštevníkov. To je dvadsaťnásobok počtu trvalých obyvateľov mesta, čo je len 1,6 milióna.

Členovia Arranu nie sú jediní, ktorí proti turizmu v Barcelone bojujú. Protituristické hnutie nabralo na sile v júni 2015, keď bola starostkou mesta zvolená Ada Colauová, ktorá otvorene kritizuje turistov. Po tom, ako bola Colauová zvolená, vyslovila obavy, že Barcelona „skončí ako Benátky" - mesto, odkiaľ turistika vyháňa miestnych obyvateľov. Potom zaviedla turistické kvóty na návštevu miest, ako je slávny mestský trh La Boqueria a stanovila každoročné moratórium na nové licencie pre hotely a turistické apartmány v meste.

Ak sa chystáte na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Barcelona však nie je jediné španielske mesto, kde prebieha boj proti turistom. Arran urobil rovnakú akciu na ostrove Malorka. Jej členovia nedávno zaútočili na reštauráciu v najnavštevovanejšej turistickej metropole Palma de Mallorca. V reštaurácii Mar de Nudos rozhádzali konfety, odpálili dymovnicu a rozvinuli transparent s nápisom "Turistika zabíja Malorku". Vlani sa v centre Palmy na starých tehlových múroch objavili nápisy: "Turisti ťahajte domov" a "Turista, si terorista".

Viac o téme: DovolenkaTurizmusŠpanielskoBarcelona
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu