Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Mohutný príliv vyplavil späť niečo, čo zmizlo pred viac ako 30 rokmi

Pláž sa stala centrom záujmu Zobraziť galériu (3)
Pláž sa stala centrom záujmu (Zdroj: profimedia.sk)

ACAILL - Príroda sa niekedy postará o jedinečné divadlo, ktoré dokáže vytvoriť len ona sama. Na jednom írskom ostrove napríklad dokázala oživiť pláž, ktorá zanikla pred niekoľkými desiatkami rokov. Ľudia sa tomu veľmi tešia, nielen kvôli samotnému prírodnému úkazu, ale aj kvôli väčšimu prílevu turistov.

Pláž na ostrove Acaill zanikla na jar v roku 1984, keď silná búrka vyvolala obrovské vlny, ktoré odplavili všetok piesok. Na mieste ostali len samé skaly, a tak to bolo až do tohtoročnej Veľkej noci.

Mohutný príliv vyplavil späť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Pred pár týždňami v grófstve Mayo totiž zaznamenali mohutný príliv, ktorý naplavil späť stovky ton piesku a vytvoril tak tristo metrov dlhú pláž, ktorá sa tu kedysi nachádzala. 

Mohutný príliv vyplavil späť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Miestni obyvatelia boli z návratu obľúbenej pláže nadšení. "Naposledy, kedy sme ju videli, bolo pred viac ako tridsiatimi rokmi. Teraz cez Veľkú noc sa ale ostrovom prehnala studená vlna počasia a severný vietor. Príliv následne so sebou priniesol všetok ten piesok," povedal ostrovný turistický sprievodca Sean Molloy. 

Staronová pláž sa stala lákadlom aj pre turistov. Odkedy je späť, na ostrov prichádza viac Britov z iných častí krajiny, čo si pochvaľujú aj miestni podnikatelia a majitelia reštaurácií. 

Viac o téme: PlážírskoPríliv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu