Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Svet žasne nad fotografiou z Česka: Peter zachytil unikátny nebeský jav

Červený škriatok
Červený škriatok (Zdroj: Foto: FB/Martin Popek)

NÝDEK - Nevídaný úlovok, nad ktorým žasne celý svet. Pozorovateľovi Ústavu fyziky atmosféry Čechovi Petrovi Popkovi sa podarilo zachytiť červených škriatkov. Ide o rozsiahle elektrické výboje v atmosfére, ktoré na oblohe bežne nevidno. Vidno ich len na zlomok sekundy, preto sa hovorí o unikáte, ak sa ich podarí zvečniť.

Nad snímkami českého odborníka Martina Popka žasne celý svet. Nadoblačný blesk, ktorý odborníci volajú červený škriatok, je pomerne vzácny úlovok. Aj keď ide o častý jav, voľným okom ho nie je vidno, pretože trvá len zlomok sekundy. 

Červených škriatkov zachytil v českom meste Nýdek. "Sú to prví škriatkovia za tohtoročnú sezónu," povedal pre portál TN.cz Popek. Úkazy boli od neho vzdialené až 150 kilometrov. "Chce to špeciálnu techniku, aby červených škriatkov mohol človek pozorovať," dodal. 

Odborník pravidelne natáča búrky pomocou citlivej kamery. "Signál z kamery ide do počítača, kde mám špecializovaný program, ktorý tie úkazy zaznamenáva. Je to podobné bezpečnostným kamerám - keď niekto prebehne, urobí to snímok," vysvetlil.

Za ostatné dni natočil aj búrky v Chorvátsku, kde tiež zaznamenal červených škriatkov. Ide o rozsiahly elektrický výboj nad búrkovými mrakmi veľmi silných búrok. Výboje podľa odborníkov údajne vznikajú pri pozitívnom blesku, teda medzi kladne nabitým búrkovým mrakom a zemou.

Viac o téme: úkazČervený škriatok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu