Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Horor na plastickej chirurgii: FOTO Zvrhlý lekár (58) mrzačil kvôli luxusu ženám prsia

Ian Paterson Zobraziť galériu (2)
Ian Paterson (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Kedysi poprednému plastickému chirurgovi, ktorý v Británii ženám upravoval prsia, hrozí doživotné väzenie. Súd ho minulý týždeň usvedčil z toho, že vykonával nadbytočné operácie, ktorými mnoho svojich obetí, predovšetkým žien, doživotne a úplne vedome poškodil na tele. Lekár teraz bude vo väzbe čakať na rozhodnutie o výške trestu, ktorý by mu mal súd vymerať v máji.

Nové šokujúce detaily v škandále falošného plastického chirurga: Desivé svedectvá pacientov

Porota nottinghamského súdu uznala Iana Patersona vinným v 17 prípadoch, keď spôsobil poranenie s úmyslom ťažkého ublíženia na tele, a v ďalších troch prípadoch, kedy spôsobil poranenie, informovala agentúra AP.

Päťdesiatdeväťročný lekár pacientkam klamal alebo zveličoval u nich riziko rakoviny, aby ich presvedčil o operácii. "Z 11 obetí, ktoré sa vzťahujú k jeho obvineniu, žiadna nemala rakovinu, a napriek tomu ich prinútil veriť, že sú v ohrození. To bolo kruté a zbytočne viedlo k utrpeniu a životu v strachu mnohých ľudí," povedal policajný komisár anglického West Midlands Mark Payne. "Paterson bol vedomý tyran, ktorý si zahrával s ľudskými životmi, aby mohol viesť luxusný život," dodal Payne.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Chirurg podľa polície vlastní luxusný dom v Birminghame a ďalšie nehnuteľnosti v Cardiffe, Manchestri a Spojených štátoch. Poškodil pritom stovky pacientov, z ktorých niektorí sa ako svedkovia zúčastnili súdneho procesu. Ten sa zaoberal chirurgickými zákrokmi z rokov 1997 až 2011.

Frances Perksová, jedna zo žalujúcich pacientok postihnutá zbytočnou mastektómiou, si želá, aby doktor "zhnil v pekle". "Myslím, že je to psychopat," dodala. "Prečo by niekto so zdravým úsudkom vykonával operácie na ľuďoch s vedomím, že to nepotrebujú?" pýta sa Perksová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu