Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vedci prvý raz naďabili na obrieho červa: VIDEO, z ktorého budete mať nočné mory

Nič pre slabé žalúdky. Zobraziť galériu (2)
Nič pre slabé žalúdky. (Zdroj: University of Utah Health)

MINDANAO - Hoci jeho existencia bola známa už pred viac ako 200 rokmi, doteraz sa vedcom nepodarilo získať na analýzu ani jeden exemplár... až do súčasnosti. Obrovského "červa" našli na Filipínach prvýkrát živého. Pohľad naň však nie je vôbec vábny.

Žene stroskotávalo manželstvo: Lekári v jej v bruchu odhalili tú najhnusnejšiu príčinu

Zvláštny tvor žije v bahne v uzavretej schránke a má čierny mäsitý vzhľad. Podrobnosti o obrom "červovi", ktorý môže dorásť do dĺžky až 1,5 metra, boli publikované v americkom vedeckom časopise Proceedings of National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS).

Vedci odobrali päť vzoriek z bývalého rybníka v meste Mindanao a previezli ich na University of the Philippines, kde ich vyňali z obalu. Zábery natočené výskumníkmi ukazujú, ako slizkého "červa" postupne vytrasú z jeho úkrytu a skončí nechránený na stole.

Video nie je vhodné pre osoby s citlivou povahou!

Toto stvorenie je vlastne veľmi vzácnym a záhadným druhom mäkkýša, ktorý patrí medzi najdlhšie žijúce, známe človeku. Na rozdiel od iných členov svojej rodiny, ktorí sa zavŕtavajú do dreva a sú oveľa menšie, tento obrí druh žije v blate a živí sa morským sedimentom, pri čom využíva symbiotické baktérie.

Vedci tvrdia, že jeho anatómiu, miesto výskytu či dĺžku života je potrebné ešte plne preskúmať. Daniel Distel z Ocean Genome Legacy Center na Northeastern University v Bostone pre New Scientist povedal, že po "červovi" pátral dve desaťročia.

Vedci prvý raz naďabili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: University of Utah Health)

"Je ťažké nebyť ohromený, keď jedného z nich vidíte na vlastné oči a nič o ňom neviete. Neexistuje žiadny iný živočích ako on," uviedol Distel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu