Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Slávny športovec popiera jeden z hlavných vedeckých poznatkov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PARÍŽ - Kyrie Irving, jedna z najväčších hviezd amerického basketbalu a jeden z najlepších hráčov sveta, verí, že Zem je plochá. Vo februári sa v prestávke medzi dvoma zápasmi v rozhovore, ktorý sa týkal najrôznejších vecí, zmienil aj o tomto svojom presvedčení. Rozhovor bol potom zverejnený, najmä na oficiálnych stránkach jeho tímu NBA Cleveland Cavaliers. Spočiatku by mohol nastať dojem, že Kyrie Irving žartuje, ale len dovtedy, než trikrát zopakoval: "Zem je plochá, Zem je plochá, Zem je plochá." Píše o tom francúzsky denník Le Monde.

Hrôzostrašná predstava: Tieto tvory by dokázali zjesť všetkých ľudí za jediný ROK!

"Je Zem plochá alebo guľatá? Myslím, že k záveru musí každý dospieť sám. Nie sú žiadne konkrétne informácie o tejto otázke, okrem tých, ktoré nám dávajú. Tlačia nás k tomu, čo si máme myslieť," povedal Irving, ktorý ako profesionálny športovec strávil časť života v lietadlách. "Učili ma, že Zem je guľatá, ale ak trochu premýšľate o tom, ako cestujete, môžete skutočne veriť, že obieha okolo Slnka?" pýtal sa Irving.

O mesiac neskôr sa basketbalista vrátil k rovnakej otázke. Nehovoril už priamo o plochej Zemi, ale poslucháčom povedal, že je správne veriť v niečo, čomu väčšina neverí. "Prečo by sme mali byť trestaní za to, že sa nezhodujeme s tým, čo si myslí väčšina? Je správne uvažovať samostatne, formulovať vlastné myšlienky a názory a byť schopný ich odovzdávať ďalej," usúdil Irving.

Kyrie Irving
Zobraziť galériu (4)
Kyrie Irving  (Zdroj: SITA/AP)

Či už ide o solidaritu športovcov, presvedčenie alebo chuť provokovať, priklonili sa početné športové osobnosti v tejto absurdnej diskusii na Irvingovu stranu. Podľa legendárneho LeBrona Jamesa platí, že keď si jeho "malý brat" Kyrie myslí, že Zem je plochá, tak teda budiž. Basketbalista Draymond Green z Golden State Warriors povedal, že nevie, či je Zem guľatá, pretože vraj túto otázku "dostatočne nepreštudoval". Bývalý basketbalista Shaquille O'Neal sa podelil o svoj názor, že je Zem plochá, a odôvodnil to tak, že nie je možné, aby Čína "bola pod nami".

Takéto názory vždy vyvolávajú smiech alebo posmešky. Sú však akceptované, ako keby názor, že Zem je plochá, bol len jedným z mnohých, trochu odvážny, ale v diskusii prijateľný. Problém tkvie v tom, že to nie je názor, ale lož.

Slávny športovec popiera jeden
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Slovník, ktorý Kyrie Irving používa, je zaujímavý. Pod zámienkou, že kladie otázky a žiada vysvetlenie o svete, ktorý nás obklopuje, dospieva k tomu, že neverí vede, a pripomína právo na intelektuálnu individualitu. Spochybňuje dôkazy a kladie ich na úroveň informácií z internetu.

Je potrebné povedať, že väčšina reakcií v Spojených štátoch vyjadrovala údiv. Kyrie Irving však vyhlásil, že je spokojný, že mohol verejne začať konverzáciu o možnosti, že Zem je plochá.

Slávny športovec popiera jeden
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Sme v slobodnej krajine, musíte mať právo myslieť si a hovoriť, čo chcete. Keď chce veriť, že Zem je plochá, budiž. Hrá basketbal a nejde pracovať do NASA. Chcem tým povedať, že keď máte problémy s chápaním okolitého sveta, vyhnite sa povolaniam, kde je to nevyhnutné," vyhlásil astrofyzik Neil Degrassi Tyson.

Neil Degrassi Tyson potom navrhuje poslať Kyrie Irvinga a všetkých, ktorí si ako on myslia, že Zem je plochá, do vesmíru a neumožniť im návrat dovtedy, kým nepriznajú, že sa mýlili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu