Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Osudný prešľap šéfa SS: Oženil sa so sestrou Hitlerovej milenky, Adolf na svadobnom FOTO a potom poprava!

Na svadbe Gertl Braunovej s Hermannom Fegeleinom bol prítomný sám Adolf Hitler. Zobraziť galériu (4)
Na svadbe Gertl Braunovej s Hermannom Fegeleinom bol prítomný sám Adolf Hitler. (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Šéfovi ozbrojených jednotiek SS, Hermannovi Fegeleinovi, sa účasť Adolfa Hitlera na jeho vlastnej svadbe s Gretl Braunovou nevyplatila. Nacistický vodca ho o rok neskôr nechal popraviť napriek tomu, že jeho manželka bola sestrou jeho milenky, neskôr manželky, Evy Braunovej. Súbor dvanástich, doteraz nepublikovaných fotografií, sa predal v aukcii za 400 libier (cca 480 eur).

Tragický príbeh za osamoteným gestom Nemca: FOTO Odmietol nacistický pozdrav Hitlerovi

Záber, ktorý bol urobený len tri dni pred vylodením Spojencov v Normandii, ukazuje nacistického diktátora Adolfa Hitlera pri gratulácii dôstojníkovi SS Hermannovi Fegeleinovi a neveste Gretl Braunovej na recepcii v rakúskom Salzburgu. O 11 mesiacov neskôr Hitler nariadil popravu ženícha za to, že opustil svoje miesto a pokúsil sa o dezerciu.

Gretl Fegeleinová so svoju sestrou Evou Braunovou.
Zobraziť galériu (4)
Gretl Fegeleinová so svoju sestrou Evou Braunovou.  (Zdroj: profimedia.sk)

Fotografia sa našla v albume s 12-timi čiernobielymi snímkami zo svadobnej hostiny, ktorá trvala tri dni a organizovala ju Gretlina staršia sestra Eva Braunová, Hitlerova milenka. Vodca bol jedným zo svedkov uzavretia manželstva spolu so šéfom SS Heinrichom Himmlerom a osobným tajomníkom Martinom Bormannom.

Fotografie zachytávajú svadobných hostí, ako sa bavia na zámku Mirabell v Salzburgu pri živej hudbe, tanci a v opojení šampanského. Po skončení radovánok, 6. júna 1944, desiatky tisíc britských, amerických a kanadských vojakov pristáli na plážach v Normandii.

Gretl obklopená nacistickými hudobníkmi.
Zobraziť galériu (4)
Gretl obklopená nacistickými hudobníkmi.  (Zdroj: profimedia.sk)

V januári 1945 bola porážka Nemecka už len otázkou času a Hitler sa stiahol do svojho berlínskeho bunkra. V apríli, kedy sa ruské tanky dostali na okraj hlavného mesta, Fegelein z bunkra ušiel, pretože sa rozhodol, že sa nepripojí ku samovražednému paktu. Bol však prenasledovaný a zatknutý Hitlerovými elitnými bezpečnostnými silami. V berlínskom byte sa márne preobliekol za civila a pripravil sa na cestu do Švédska alebo Švajčiarska, odtiahli ho späť do podzemia, kde sa podrobil súdu za dezerciu.

Eva Braunová údajne prosila Hitlera, aby ušetril Fegeleinov život, jej sestra Gretl sa vtedy nachádzala vo vysokom stupni tehotenstva. Správy o tom, čo sa vtedy presne stalo, sa líšia, ale pravdepodobne Fegeleina odviedli do záhrady ríšskeho kancelárstva a 28. apríla ho zastrelili. O deň neskôr sa Hitler oženil s Evou Braunovou a 30. apríla obaja spáchali samovraždu.

Hermann Fegelein
Zobraziť galériu (4)
Hermann Fegelein  (Zdroj: wikipedia/Bundesarchiv)

O päť dní Gretl porodila dcéru, ktorej dala po svojej sestre meno Eva. Eva sa zabila v roku 1971 (niektoré zdroje udávajú rok 1975) po smrti svojho priateľa, ktorý skonal pri autonehode. Gretl sa znovu vydala v roku 1954 a žila podľa portálu MailOnline v Bavorsku až do roku 1987.

Viac o téme: Adolf HitlerHermann FegeleinGertl Braunová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu