Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Veľký spor okolo Hitlerovho rodného domu: Majiteľka verzus vláda na ústavnom súde

Rodný dom Adolfa Hitlera Zobraziť galériu (2)
Rodný dom Adolfa Hitlera (Zdroj: SITA/AP)

VIEDEŇ - Bývalá majiteľka Hitlerovho rodného domu Gerlinde Pommerová nesúhlasí s vyvlastnením svojej budovy, o ktorom v polovici decembra rozhodol rakúsky parlament. Pommerová sa sťažuje na ústavnom súde, na ktorého verdikt môže čakať aj päť mesiacov, napísal v pondelok denník Kurier. K vyvlastneniu vláda pristúpila, keď sa niekoľkokrát neúspešne snažila prinútiť Pommerovú k predaju nehnuteľnosti. Politici ju chcú nechať zbúrať, aby nepriťahovala neonacistov.

Príbeh vatikánskeho špióna a sprisahanie na zabitie Hitlera

Právny zástupca Pommerovej uviedol, že nie sú naplnené obvyklé podmienky pre vyvlastnenie. Kritizoval tiež, že štát odobral celú nehnuteľnosť. "Bolo vyvlastnené oveľa viac ako len dom," tvrdí. Podľa neho z celkom odňatých 1600 metrov štvorcových zaberá kontroverzná budova 500 metrov štvorcových. Zvyšok podľa neho pripadá na garáž a parkovacie plochy. Obhajca verí, že u najvyššej súdnej inštancie uspejú. Ak nie, naznačil, že sa môžu obrátiť na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.

Hovorca ministerstva vnútra iba povedal, že ide o vec, o ktorej rozhodne súd. Hovorca ústavného súdu vyhlásil, že justícia v krajnom prípade zneplatní zákon, ktorým parlament rozhodol o vyvlastnení. Vyvlastnenie domu zo 17. storočia a odškodnenie Pommerovej vláda schválila vlani v júli. V decembri potom parlament veľkou väčšinou hlasov prijal pre tieto účely osobitný zákon.

Rodný dom Adolfa Hitlera.
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

O strhnutie pamiatkovo chráneného domu v hornorakúskom mestečku Braunau am Inn rozhodla vláda po rokoch sporov vlani v októbri na odporúčanie expertnej komisie. Na mieste má vzniknúť nový objekt, ktorý by slúžil na charitatívne a administratívne účely a nemohol by byť lákadlom pre "nostalgikov".

Krátko po anšluse Rakúska, teda pripojení krajiny k nacistickému Nemecku v roku 1938, vyhlásili nacisti Hitlerov rodný dom za pamiatku. Neskôr fungoval ako výstavná sieň. Pommerovci získali nehnuteľnosť v reštitúcii v roku 1952 a rakúska vláda si ju od začiatku 70. rokov prenajímala. Do roku 2011 v budove fungovali chránené dielne, v ďalších rokoch bol dom prázdny.

Viac o téme: Adolf Hitler
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu