Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Príbeh vatikánskeho špióna a sprisahanie na zabitie Hitlera

Adolf Hitler a pápež Pius XII. Zobraziť galériu (2)
Adolf Hitler a pápež Pius XII. (Zdroj: Thinkstock.com, Wikipedia)

LONDÝN - Novo vydané spisy rozprávajú príbeh o top špiónovi Vatikánu v nacistickom Nemecku, ktorý sa ocitol v srdci sprisahania s cieľom zvrhnúť nacistického vodcu Adolfa Hitlera. Josef Müller bol právnik, veterán prvej svetovej vojny a člen nemeckého odporu, ktorý pracoval ako prostredník medzi protinacistickým odbojom a pápežom Piom XII.

Tragický príbeh za osamoteným gestom Nemca: FOTO Odmietol nacistický pozdrav Hitlerovi

Podľa novej knihy Marka Rieblinga s názvom "Church of Spies: The Pope’s Secret War Against Hitler" Müller zbieral a overoval informácie prostredníctvom siete spolupracovníkov s prístupom k nacistickým úradníkom. Využíval komunitu týchto dobre informovaných ľudí, pracujúcich v novinách, bankách a dokonca aj v samotnej SS, aby zhromažďoval dôležité správy, ktoré pašoval do Ríma.

Istý jezuitský kňaz neskôr o Müllerovi povedal: "Bol to statočný muž. Musel mať pevný charakter. Lietal maličkým športovým lietadlom z Nemecka do Talianska, odnášal dokumenty do Merana, a tam ich odovzdal niekomu, kto ich vzal do Vatikánu." Pápež potom informácie preskúmal a odovzdal ich britským spravodajským službám.

Informácie z rokov 1939 a 1940 zahŕňali novinky z nemeckého odboja, ktorý sa snažil uzavrieť dohodu s Britániou o zvrhnutí vodcu a nastolení prímeria. Vysokí príslušníci ozbrojených síl a spravodajských služieb chceli diktátora zosadiť a vytvoriť novú vládu. Rokovania však nedospeli k ničomu. Po Hitlerovom rýchlom úspechu pri invázii do Francúzska, Belgicka a Holandska boli zničené všetky nádeje organizátorov prevratu na získanie potrebnej podpory v Nemecku.

Príbeh vatikánskeho špióna a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Müllera podľa portálu thesun.co.uk v roku 1943 zatklo gestapo a skončil v koncentračnom tábore, ale oddanému katolíkovi sa podarilo prežiť a hral kľúčovú úlohu v povojnovej politike v Nemecku.

Vo Vatikáne bol považovaný za splnomocnenca generálplukovníka Ludwiga Becka, jedného z hlavných mužov neskoršieho sprisahania s cieľom zavraždiť Hitlera bombou ukrytou v aktovke v roku 1944. Plán však napokon zlyhal, vodca Tretej ríše prežil a Beck spolu s väčšinou sprisahancov buď spáchali samovraždu, alebo boli popravení.

Viac o téme: SprisahanieAdolf HitlerPius XII.Josef Müller
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu