Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedci odhalili desivú PRAVDU o tom, čo fajčenie robí vašej DNA

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LOS ALAMOS - Najnovšia štúdia len potvrdila vysoko škodlivý účinok cigariet na ľudský organizmus. Podľa nej fajčenie krabičky denne po dobu jedného roka spôsobí desiatky genetických mutácií, z ktorých každá môže viesť ku vzniku rakoviny.

Po prvý raz vedci odhalili, čo fajčenie spôsobuje ľudskému DNA. Stačí, keď rok budete fajčiť škatuľku cigariet denne a už si koledujete o vážne zdravotné problémy. Poďme si ich priblížiť: 

Fajčiari, tento zákaz mnohým z vás nič nehovorí: Môžete na neho ale pekne doplatiť
  • v priemere 150 genetických mutácií na pľúcach
  • 97 mutácií hrtana
  • 39 mutácií hltana
  • 23 mutácií ústnej dutiny
  • 18 mutácií močového mechúra
  • 6 mutácií pečene

 

Fajčenie je hlavnou príčinou vzniku rakoviny, každý rok na ochorenie ním spôsobené umiera až šesť miliónov ľudí. Spúšťačom býva práve spomínaná mutácia buniek, ktoré sa akoby "nesmrteľnými" a nekontrolovateľne sa rozmnožujú, píše denník The Independent. Každá takáto mutácia potom môže spôsobiť nejaký druh nádorového ochorenia. 

Vedci odhalili desivú PRAVDU
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: fightbycancer.com)

Jeden z hlavných autorov štúdie, Ludmil Alexandrov z Národného laboratória v Los Alamos, uviedol, že štúdia ponúka nový pohľad na to, ako tabakový dym vedie ku vzniku rakoviny. "Doteraz sme mali k dispozícii množstvo epidemiologických dôkazov, ktoré našli súvislosť medzi fajčením a rakovinou, ale teraz konečne dokážeme molekulárne zmeny v DNA aj kvantifikovať. Vďaka našej štúdii sme zistili, že u ľudí, ktorí fajčia dvadsať cigariet denne, sa vyvinie v priemere 150 mutácií, čo vysvetľuje, prečo je u fajčiarov riziko ochorenia na rakovinu pľúc tak vysoké." 

Vedci odhalili desivú PRAVDU
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

V porovnaní s nefajčiarmi žijú fajčiari v priemere o desať rokov kratšie, až dve tretiny dlhodobých fajčiarov ich závislosť priamo zabije. Takže fajčiari, naozaj stále nechcete prestať? 

Viac o téme: FajčenieRakovina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu