Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nádej pre ženy, ktoré podstupujú umelé oplodnenie: Stačí vraj jediná vec na zvýšenie šance

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

RÍM - Klasická hudba, pop a dokonca aj heavy metal zrejme napomáhajú zdarnému umelému oplodneniu. Hudobné vibrácie pravdepodobne zvyšujú šance na úspešnosť tohto zákroku o päť percent, napísal taliansky denník Corriere della Sera. Sú o tom presvedčení na barcelonskom Marquèsovom inštitúte, kde má každý inkubátor, kde sa vyvíjajú embryá, zabudovaný systém počúvania hudby.

"Hudobné vibrácie rozochvievajú prostredie inkubátora, kde sa vyvíjajú embryá, a to pomáha ovocytom, aby absorbovali výživné látky a zbavovali sa toxínov," vysvetľuje Federica Moffová, šéfka talianskej pobočky katalánskeho inštitútu. Tento jav sa v prirodzenom stave neprejavuje staticky, ale dynamicky - v ženskom reprodukčnom aparáte. Na základe experimentov španielskych špecialistov sa zdá, že by hudba mohla mať nejaký význam. Experimentovalo sa s klasickou hudbou, s popom i s rock heavy metalom. 

Na barcelonskom inštitúte išli ešte ďalej a realizovali štúdiu, pri ktorej zisťovali, či hudobné vibrácie odovzdávané vaginálnou cestou môžu prispieť k percentuálnemu zvýšeniu počtu tehotenstva vďaka stimulácii endometria - výstelky dutiny maternice. 

Nádej pre ženy, ktoré
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Výskumu sa zúčastnilo štyristo pacientiek, ktoré boli rozdelené do dvoch skupín: jedna používala zariadenie vyvolávajúce hudobné vibrácie a druhá slúžila ako kontrolná. Zariadenie ženy používali desať až štrnásť dní pred tehotenským testom. Celých 80 percent účastníčok z experimentálnej skupiny uvádzalo, že im hudobné vibrácie pomohli znížiť stres. 

Nádej pre ženy, ktoré
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Laboratóriá a technika umelého oplodnenia sa neustále vyvíjajú. Štúdie vplyvov prostredia na embryá sa realizujú len veľmi zložito. Mnohé spôsoby liečby sa ukázali ako málo efektívne. Preto chceme vedieť, či hudobné vibrácie môžu zlepšiť schopnosť endometria napomáhať k uchyteniu zárodku," uviedla riaditeľka Marguesovho inštitútu Marisa Lópezová.Teijónová. 

Viac o téme: HudbaŠtúdiaUmelé oplodnenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu