Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Škandál na oplodňovacej klinike: Zúfalé ženy skúšali otehotnieť, neuveriteľný skrat lekárov!

Ženám pri umelom oplodnení zamenili embryá.
Ženám pri umelom oplodnení zamenili embryá.

PRAHA - Dvom ženám boi pri umelom oplodnení na klinike v Česku zamenené embryá. Prípad prešetruje český Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Jeho hovorkyňa Lucie Přinesdomová povedala, že sa zrejme jednalo o chybu jednotlivca.

"Zámena ako taká je potvrdená. Z toho, čo sme sa doteraz dozvedeli, vyplýva, že to nebola systémová chyba, ale chyba jednotlivca," povedala ČTK Přinesdomová. Kontrola ŠÚKL, ktorá má okrem iného ukázať, či takých zámen nebolo viac, ešte pokračuje. Preto sa podľa hovorkyne nedá povedať, či a prípadne ako vysoké sankcie klinike hrozia. ŠÚKL, ktorý sa o chybe dozvedel v polovici decembra minulého roka, kliniku kontroluje z hľadiska dodržiavania zákona o ľudských tkanivách a bunkách. Informoval o tom server Blesk.cz.

Z asistovanej reprodukcie sa podľa kritikov stal v Česku výnosný biznis. Podniká v ňom aj fond Hartenberga, ktorý spravuje peniaze vicepremiéra a šéfa ANO Andreja Babiša. Odborom podľa niektorých informácií pretečú ročne až štyri miliardy českých korún. Náklady z verejného zdravotného poistenia dosahujú stovky miliónov korún.

Ročne sa v Česku narodí viac než 5000 detí s pomocou asistovanej reprodukcie, v populácii ich je už cez 100.000. Ďalšie tisíce detí počatých na českých klinikách žije v zahraničí.

Viac o téme: Umelé oplodneniePlánované rodičovstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu