Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nepohodlnej ruskej novinárky sa potrebovali zbaviť: Škandalózny proces s páchateľmi vraždy

Anna Politkovská Zobraziť galériu (4)
Anna Politkovská

MOSKVA/PRAHA - Anna Politkovská, ktorú zavraždili pred desiatimi rokmi, 7. októbra 2006, patrila k najznámejším ruským novinárom a obhajcom ľudských práv. Vo svojich článkoch tvrdo pranierovala porušovanie práv civilistov v Čečensku ruskými jednotkami a bola nemilosrdnými kritikom Kremľa na čele s Vladimirom Putinom. Kriticky sa vyjadrovala aj o policajnej a justičnej "mafii" v Rusku. Za svoju činnosť získala rad prestížnych cien, zároveň ale čelila hrozbám voči vlastnej osobe.

Exkluzívny list z väznice: Vdova po bossovi Holubovi napísala Černákovi, láska až za hrob

Politkovská pochádzala z rusko-ukrajinskej rodiny. Narodila sa 30. augusta 1958 v New Yorku, kde jej rodičia pôsobili v diplomatických službách pri OSN. Po vyštudovaní fakulty žurnalistiky na Moskovskej štátnej univerzite nastúpila do denníka Izvestija, potom pracovala aj pre podnikové noviny vtedy monopolných aeroliniek Aeroflot alebo v týždenníku Obščaja gazeta. Nakoniec zakotvila v denníku Novaja gazeta, do ktorého prispievala až do svojej smrti. Spolupracovala ale aj s množstvom iných periodík, televíziou a rozhlasom a prednášala, často aj v zahraničí.

Portrét Anny Politkovskej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Do Čečenska prišla prvýkrát v roku 1998. Od druhej čečenskej vojny, ktorá vypukla o rok neskôr, bola na Kaukaze viac ako päťdesiatkrát. Vo februári 2001 bola v Čečensku uväznená, a potom vyhostená, vzápätí publikovala informácie o ľuďoch, ktorí v Čečensku miznú bez stopy. Kvôli kritickým článkom z Čečenska sa Politkovskej niekoľkokrát vyhrážali smrťou.

Muži obvinení z vraždy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Škandál vyvolal prvý proces s údajnými spolupáchateľmi vraždy v roku 2009. Porota vtedy pustila obžalovaných pre nedostatok dôkazov na slobodu, najvyšší súd potom ale vrátil prípad prokuratúre na došetrenie. V júni 2014 poslal súd za vraždu Politkovskej do väzenia na doživotie Lom-Aliho Gajtukajeva a Rustama Machmudova. Traja ďalší páchatelia dostali vysoké tresty väzenia. Za organizátora vraždy bol okrem Gajtukajeva označený bývalý policajt Sergej Chadžikurbanov, ktorý dostal 20 rokov.

Muži obvinení z vraždy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Anna Politkovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu