Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Letušky odhalili sedem vecí, o ktorých nikdy nehovoria cestujúcim na palube

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Hlavnou úlohou letušiek je zabezpečiť, aby sa cestujúci cítili na palube lietadla bezpečne a pohodlne. Existujú ale veci, ktoré vám nikdy nepovedia a radšej si ich nechávajú pre seba. Ktoré to teda sú?

Na portáli Quora, ktorý uverejňuje rôzne prieskumy, sa objavila otázka: "Čo letuška taja pred pasažiermi?" V tejto súvislosti vyplávali na povrch nezvyčajné informácie týkajúce sa podávaného jedla či časti dňa, kedy môžete očakávať najhoršie turbulencie. Poďme sa teda pozrieť na sedem najväčších odhalení. 

Jedlo má ďaleko od čerstvosti

Nie je žiadnym tajomstvom, že pokrmy podávané na palube lietadiel nie sú žiadnymi gurmánskymi pochúťkami. A my už poznáme dôvod, prečo to tak je. Jedna nemenovaná letuška prezradila, že jedlo sa zamrazuje, niekedy až na tri dni. Keď si ich niekto objedná, jednoducho ho rozmrazia. 

Letušky odhalili sedem vecí,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Na ranných letoch býva menej turbulencií

Nabudúce pri kupovaní letenky zvážte čas odletu. Ráno totiž hrozí najmenšie riziko výskytu turbulencií. Vzduch je vraj vtedy "čistejší a hladší". V skorých ranných hodinách taktiež hrozí menšia šanca, že sa dostanete do búrky, pretože tie sa dejú väčšinou poobede. 

Najnehygienickou časťou lietadla nie je toaleta

Najviac baktérií sa nachádza práve na mieste, kde sa počas letu zdržiavate najdlhšie - v okolí vášho sedadla. Prítomné mikróby, schopné prežiť až niekoľko mesiacov, môžu spôsobiť chrípku, stafylokokové infekcie i norovírus. "Najznečistenejšou vecou na palube je bezpečnostný pás a potom sú to sklopiteľné tácky," napísal palubný sprievodca. Rovnaký názor má aj profesor mikrobiológie a patológie, Philip Tierno. "Akonáhle z lietadla vystúpia všetci pasažieri, letušky pozbierajú smeti, no nevyčistia tácky," vysvetlil. 

Letušky odhalili sedem vecí,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Hladké pristátie závisí od počasia, nie od schopnosti pilota

Letušky sa zhodujú v tom, že je dôležité, aby ľudia prestali nadávať na pilotov, keď náhodou zažijú drsné pristátie. "Najmä v daždi sa pomerne ťažko pristáva, pretože lietadlo potrebuje rýchlo dosadnúť na plochu, aby sa vyhlo aquaplaningu (strata ovládateľnosti zariadenia, pozn. red.)." 

Letuška odhalila päť vecí, ktoré nikdy nerobte v lietadle: Vytáčajú nás, odpustite si ich

Lieky na nevoľnosť užívajte vždy pred letom

Ak vám býva počas letu zle, užite lieky na nevoľnosť ešte predtým, než nastúpite na palubu. Keď tak urobíte až počas letu, vystavíte sa väčšiemu riziku, že sa vám urobí nevoľno. 

Pozor na nevhodné správanie

Aj na palube lietadla sa treba správať slušne, hrať sa na hulváta vám totiž môže narobiť poriadne nepríjemnosti. Napríklad, keď letíte s prestupom, aerolinky, vám môžu kvôli vášmu nevhodnému správaniu aerolinky zakázať nastúpiť na nasledujúci let. 

Letušky odhalili sedem vecí,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Tajný popolník

Je všeobecne známe, že fajčenie je na palube lietadla zakázané. No pozornejší cestujúci si možno všimli popolník, ktorý tam býva. Slúži však len na odkladanie zapálených a zahasených cigariet od neposlušných pasažierov. "Sú umiestnené na záchodových dverách, hneď vedľa oznamu o zákaze fajčenia, a určené pre nepoučiteľných pasažierov, ktorí si napriek zákazu na palube zapália. Cigaretu potom vyhodia sem a nie do smetného koša, čo by mohlo viesť k vzniku požiaru," poznamenala jedna z letušiek na Quora. 

Viac o téme: LietadloTajomstvoLetuškaLet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu