Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

MIMORIADNA SPRÁVA Lietadlo sa zrútilo pri Sabinove: Pilot (†65) z Rumunska zomrel vo vraku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: topky)

SABINOV - Na východe Slovenska došlo k nešťastnej udalosti. Nad okresom Sabinov krúžil vrtuľník a pátral po lietadle, ktoré sa okolo obeda stratilo z radarov. Najhoršie obavy sa potvrdili, havarovaný vrak našli neďaleko obce Jakubovany.

Aktualizované o 15:50

Ako informoval hovorca prešovských policajtov Daniel Džobanik, dnes krátko predpoludním sa z radarov letovej prevádzky stratilo v okolí Sabinova lietadlo. Malo ísť o dvojmiestne lietadlo, ktoré letelo z Rumunska do Švédska. Na miesto vzlietol vrtuľník ministerstva obrany, ktorý spolu s policajtmi pátral po stratenom lietadle.

Po približne 2,5 hodinách bol vrak lietadla nájdený v lese v katastri obce Jakubovany v okrese Sabinov, približne kilometer nad miestnym rybníkom. Podľa predbežných zistení malo ísť o lietadlo registrovane vo Švédsku, ktoré mal pilotovať 65-ročný Rumun. Ten, žiaľ, pád lietadla neprežil. Vyrozumený bol letecký úrad a miesto pádu sa prehľadáva.

„Nebolo jednoduché to miesto pre meteorologické podmienky a zložitý terén identifikovať. A to aj z dôvodu, že ľudia pád lietadla zväčša nevideli a každý iba niečo počul. Na základe výpovedí a údajov, ktoré sme priebežne dostávali, sme prepátrali systematicky niektoré lokality, až sa nakoniec podarilo miesto dopadu nájsť,“ informoval priamo na mieste nešťastia okresný riaditeľ Hasičského a záchranného zboru v Prešove Radoslav Lacko s tým, že v troskách nájdená osoba už nejavila známky života. Miesto dopadu zabezpečili, hoci prípadné šírenie požiaru už nehrozilo. O nehode vyrozumeli letecký úrad a miesto pádu prehľadávajú. „Zabezpečili sme osvetlenie miesta dopadu a v súčinnosti s políciou ho pripravili na noc, čo je potrebné pre ďalšie zisťovanie príčin pádu lietadla. Terén je veľmi ťažko prejazdný, dá sa tam dostať iba pomocou špeciálnej techniky,“ dodal Lacko. 

Aktualizované o 15:15

Ako pre Topky potvrdil hovorca prešovských policajtov Daniel Džobanik, vrak havarovaného lietadla sa našiel krátko pred 15-tou hodinou. 

Lietadlo sa stratilo okolo obeda 

Dvojmiestne športové lietadlo sa stratilo z radarov okolo obeda. Vrtuľník ministerstva obrany letel z prešovského letiska preverovať situáciu. "Môžeme potvrdiť, že Letecká pátracia a záchranná služba ozbrojených síl pátra v okolí Sabinova po civilnom lietadle, s ktorým sa stratilo spojenie krátko pred 12-tou hodinou," potvrdila hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková. 

Stroj sa zrútil v okolí Sabinova v pohorí Čergov. Počasie je veľmi nepriaznivé, od rána prší a fúka silný vietor. Situáciu naďalej sledujeme. 


Prečítajte si aj:

Pád záchranárskeho vrtuľníka: Prvé FOTO z miesta tragédie, mŕtvy pacient je Ján zo Strelníkov!


Viac o téme: LietadloPolícia Vrtuľník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu