Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Odhalili zvláštne tajomstvo o ženskom orgazme: Kedysi slúžil na niečo úplné iné, ako dnes

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PARÍŽ - V dávnych dobách hral ženský orgazmus podľa vedcov rozhodujúcu úlohu pre vyvolanie ovulácie. Neskôr túto funkciu stratil a ženy môžu počať, bez toho aby niečo cítili. Ich orgazmus sa stal len zdrojom rozkoše. Vedci ale pripúšťajú, že by mohol plniť aj iné funkcie. S odvolaním sa na výskum amerických vedcov to uviedol francúzsky týždenník Le Point a britský denník The Guardian.

Nový sexuálny trend: Ženy v snahe o orgazmus platia 1350 eur za injekciu do... klitorisu!

Výskum sa zameral na pôsobenie prolaktínu a oxytocínu, ktoré sa dostávajú do krvného obehu ženy pri jej orgazme. Uvoľňovanie týchto hormónov pred 60 až 65 miliónmi rokov malo svoju úlohu pri ovulácii žien a oplodnení vajíčka vo vhodnú chvíľu. Potom prešiel vývoj k pravidelnej ovulácii a orgazmus sa stal pre reprodukciu zbytočný, vysvetlili Gunter Wagner a Alison Richardová z univerzity v Yale.

"Nohy na chôdzu, nos na čuch, oči na videnie. O funkcii týchto orgánov nie je zvláštnych pochýb. Ale okrem hypotézy, že slasť je vnímaná ako samostatné uspokojivé zavŕšenie, ženský orgazmus oproti mužskému neurčuje žiadnu reprodukčnú funkciu. Ženy, ako je to aj u iných cicavcov, majú mesačný (ovulačný) cyklus, ktorý nijako nesúvisí s rozkošou," citujú denníky zo záverov vedeckého tímu.

Odhalili zvláštne tajomstvo o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vedci veria, že ženský orgazmus síce už neslúži reprodukcii, ale môže mať iné funkcie. "Veľa sa debatuje o tom, či ženský orgazmus môže mať iné funkcie, napríklad posilňovanie citového puta. Nemožno teda vylúčiť, že tento vývoj umožnil vzniknúť iným funkciám potom, čo sa stratili reproduktívne funkcie ženského orgazmu," povedala novinárom jedna z vedkýň.

Viac o téme: Orgazmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu