Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Počítačoví experti stoja pred najväčšou výzvou: Algoritmus, ktorý dokáže predpovedať útoky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Po niekoľkých masových teroristických útokoch v Európe sa svet zmenil. Ľudia sa deň čo deň prebúdzajú do menej bezpečnej reality. V tejto situácii sa vedci snažia využiť umelú inteligenciu na to, aby dokázali takmer nemožné – predpovedať budúce útoky teroristov.

Predpovedať ďalšie útoky islamistov by mohol dokázať predpovedať nový počítačový algoritmus. Ako sa ukázalo, sledovať činnosť „osamelých vlkov“ je ťažké. Vedci si však myslia, že aj táto úloha by nemusela byť neriešiteľná.

Zvrhlé SELFIE teroristu z Nice: Mohamed (†31) pózuje vo vražednom kamióne

Počítačoví experti v roku 2015 monitorovali aktivitu teroristov z Daeš v najväčšej európskej sociálnej mediálnej platforme – na VKontakte. Skúmali, ako sa sieť vyvíja, ako sa do skupín pridávajú ďalší členovia a ako sa správajú priaznivci radikálov. Podľa odborníkov je z praktického hľadiska nemožné odstrániť týchto ľudí zo sociálnych sietí.

Čo však možné je, to je predvídanie útoku. „Boli sme schopní predpovedať približne o týždeň skôr, kedy bude udalosť hroziť,“ povedal Stefan Wuchty, počítačový expert a vedúci výskumu na Miamskej univerzite. Podľa jeho vysvetlenia však nestačí len sledovať chatovanie ľudí a ich príspevky.

Facebook a Twitter začali opúšťať

Projekt sa zrodil už pred niekoľkými rokmi v Latinskej Amerike s cieľom predvídať sociálne nepokoje a protesty. V konečnej fáze projektu sa vedci začali zameriavať na aktivitu na sociálnych sieťach. Čo sa týka teroristických útokov, od 1. januára do 31. augusta 2015 boli schopní objaviť až 196 skupín alebo agregátov, ktoré sympatizovali s Daeš a 108-tisíc ich nasledovníkov.

Teroristické útoky ako ekonomické nebezpečenstvo: Strach z cestovania môže položiť niektoré európske krajiny

Na rozdiel od Facebooku, používatelia VKontakte nemusia uvádzať svoje vlastné mená. Stačí, ak uvedú platné telefónne číslo. Na svoju aktivitu si vybrali práve ruský VKontakte, pretože Facebook a Twitter sa za posledné dve roky snažili potlačiť aktivitu teroristov.

Algoritmus má aj svoje muchy

Matematický algoritmus sa nezameriava na veľké sociálne skupiny, ale monitoruje práve malé, ktoré môžu plánovať útok nepozorovane. Práve tieto agregáty sú významným prostriedkom inhibície teroristických sietí, ak sa ich podarí rozbiť. Rozhodujúcu úlohu v teroristických skupinách hrajú aj ženy, a to bez ohľadu na fakt, že im islamisti upierajú ich práva, upozorňujú experti.

Vedci uviedli, že tesne pred útokom sa zintenzívni aktivita agregátov. Keď sa aktivita nahromadí, na jej špici sa môže nachádzať teroristický útok. Problémom však je, že žiadny algoritmus nedokáže dokonale predpovedať, čo presne sa stane. Informácie putujú aj mimo sociálnych sietí alebo len na medzi jednotlivcami. Ani najväčšie útoky v Paríži či posledný útok v Nice vedci nedokázali predpovedať. Algoritmus funguje len v prípade dlhšie plánovaných skupinových útokov.

Počítačoví experti stoja pred
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: Teroristický útokPredpoveďAlgoritmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu