Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Neuveriteľné spojenie technologických gigantov: Google, Facebook, Amazon, IBM a Microsoft idú zmeniť ľudstvo!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

NEW YORK - Spoločnosti Google, Facebook, Amazon, IBM a Microsoft spájajú sily na vytvorenie nového partnerstva v oblasti umelej inteligencie, ktoré má za cieľ presadzovať verejné porozumenie, ale zároveň prísť so štandardmi, ktoré budú neskôr dodržiavať výskumní pracovníci. Zaujímavosťou je, že v tejto koalícii chýba také známe meno ako Apple.

Predpoveď výskumníkov o konci ľudstva: Do tohto roku vraj nebude po nás na Zemi ani stopy

Aliancia s dlhým názvom "Partnership on Artificial Intelligence to Benefit People and Society" údajne nemá lobistické zámery, ale chce vykonávať výskum, odporúčať osvedčené postupy a zverejňovať výstupy pomocou otvorených licencií v oblastiach, ako je etika, spravodlivosť, začlenenie, transparentnosť, ochrana osobných údajov, spolupráca medzi ľuďmi a systémami umelej inteligencie či dôveryhodnosť a spoľahlivosť technológií.

Neuveriteľné spojenie technologických gigantov:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Má ísť o vyvážené zastúpenie medzi korporátnymi a nekorporátnymi členmi a partneri dúfajú, že oslovia akademikov, neziskovky aj špecialistov v oblasti politiky a etiky, aby sa k nim pridali. Každý z piatich zakladajúcich členov má silné výskumné tímy v oblasti umelej inteligencie. Google napríklad zapojil svoju dcérsku spoločnosť DeepMind so sídlom v Londýne, ktorej robot v marci vôbec prvýkrát porazil ľudského hráča ázijskej hry Go.

Napriek tomu svoje zastúpenie v aliancii zatiaľ nemá spoločnosť Apple, hoci sa o nej údajne vedú diskusie, ani projekt Elona Muska OpenAI, čo je jedno z najlepšie financovaných nezávislých laboratórií v odvetví umelej inteligencie.

Neuveriteľné spojenie technologických gigantov:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Zoznam s.r.o.)

Výskum bude "maximalizovať spoločenské prínosy a riešiť etické problémy"

"Malý počet veľkých korporácií je dnes hnacou silou za vývojom sofistikovanej umelej inteligencie. Začatie partnerstva v oblasti umelej inteligencie je veľmi vítaným krokom k zabezpečeniu tejto technológie, aby bola použitá múdro," uviedol Murray Shanahan, profesor kognitívnej robotiky na Imperial College v Londýne.

Ralf Herbrich z Amazonu povedal: "Sme v zlatom veku strojového učenia a umelej inteligencie. Toto partnerstvo zabezpečí, že budeme najlepšími a najchytrejšími, ak ide o zlepšenie zákazníckej dôvery a benefitov spoločnosti. "

Neuveriteľné spojenie technologických gigantov:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Zoznam s.r.o.)

Google podporuje otvorenú spoluprácu pre vývoj umelej inteligencie. V stanovisku píše, že táto skupina je obrovským krokom vpred a búra bariéry pre výskumné tímy, aby spolu zdieľali osvedčené postupy a spôsoby, ako maximalizovať spoločenské prínosy a riešiť etické problémy a uľahčiť tým prácu ostatným zainteresovaným. Informoval The Guardian.

Viac o téme: Umelá inteligencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu