Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nevšimli ste si na sebe tieto príznaky? Rozhodne ich nepodceňujte, sú varovným signálom tela

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - Zvýšená chuť na sladké, bolesti hlavy, podráždenosť, zápcha alebo zápach z úst sú v horúcich letných dňoch dôležitým signálom, že telu chýbajú tekutiny. Ich dostatočný a pravidelný príjem zabraňuje prehriatiu organizmu a pôsobia v horúčave ako "chladiaca kvapalina". V priemere by človek mal prijať 40 mililitrov na kilogram váhy.

Skutočnú potrebu u jednotlivého človeka ovplyvňuje mnoho faktorov, ako hmotnosť, vek či aktivita. Všeobecne ale platí, že pri fyzickej záťaži a v teple je nutné príjem tekutín zvýšiť. Zohľadniť sa dá aj to, koľko vody sa dostane do tela jedlom, najmä ovocím a zeleninou.

Univerzita zareagovala na sťažnosť študentov originálnym spôsobom: Aha čo im dali proti horúčavam

Pre pitný režim sú v horúčave nevhodné silne sladené nápoje, či už ide o cukor alebo umelé sladidlá. Lepšie ako ochutené limonády, džúsy, nektáre, kolové nápoje či energetické drinky je piť vodu z kvalitných prírodných zdrojov. Najvhodnejšia je čistá voda a vody slabo mineralizované, neperlivé a s vyváženým obsahom minerálnych látok.

Pocit smädu nezodpovedá skutočnej potrebe tekutín. Deti a seniori majú pocity smädu oslabené, ale ani dospelí by nemali čakať, až dostanú smäd. Piť sa má v menších dávkach v priebehu celého dňa. Ak sa objavia v teplých dňoch príznaky úpalu, teda bolesť hlavy, závraty, nevoľnosť či horúčka, je nutné telo v rámci prvej pomoci ochladiť. To platí najmä pri starostlivosti o deti a staršie osoby. Podobne sa prejavuje aj vyčerpanie z prehriatia, pre jeho prevenciu i liečbu je zásadné dostatočné zavodnenie.

V súvislosti s prevenciou dehydratácie odborníci radia obmedziť telesnú záťaž a pohybovú aktivitu, nezdržiavať sa na priamom slnku v poludňajších hodinách a nosiť pokrývku hlavy. Rodičom odporúčajú nenechávať deti v aute na parkovisku či v kočíku na priamom slnku. Na prevenciu dehydratácie prispieva aj správne vetranie miestností, teda vo večerných, nočných a ranných hodinách. Pred spálením chránia kožu opaľovacie krémy, užitočným pomocníkom pri slnení je aj beta-karotén, teda provitamín A, ktorý je obsiahnutý napríklad v mrkve, paradajkách alebo paprike.

Viac o téme: TeploLetoDehydratácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu