Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tajný program USA, o ktorom sa desaťročia mlčalo: Hitler v boji s ním utrpel totálnu porážku

Generál Douglas MacArthur sa stretol s navažskými kódovačmi na konci roka 1943.
Generál Douglas MacArthur sa stretol s navažskými kódovačmi na konci roka 1943. (Zdroj: US Army Signal Corps)

NEW YORK - Príslušník (94) indiánskeho kmeňa Mohawk v rezervácii Akwesasne v štáte New York si minulý týždeň prevzal vysoké americké vyznamenanie za účasť v tajnom šifrovacom programe americkej armády v rokoch druhej svetovej vojny. Louis Levi Oakes dostal od Kongresu striebornú medailu za rozosielanie armádnych depeší s využitím tajného kódu, vytvoreného na báze jeho rodného indiánskeho jazyka.

Senzácia na internete: Objavili unikátny prístroj, ktorý používali nacisti a Hitler

Na šifrovanie tajných správ využívala americká armáda za prvej a druhej svetovej vojny a počas kórejskej vojny v 50. rokoch minulého storočia jazyky viac ako tridsiatich indiánskych kmeňov. Okrem Mohawkov to boli napríklad kmene Comanche, Navajov, Cherokee alebo Assiniboine. Nepriateľ šifru nikdy nerozlúštil.

Do šifrovacích programov bolo počas vojnových rokov zapojených okolo 500 špeciálne vycvičených amerických Indiánov. Správy šifrované s pomocou indiánskych jazykov rozosielali rádiom alebo telegrafom, najviac sa táto technika uplatňovala v tichomorských operáciách druhej svetovej vojny.

Nemec vraj učinil prevratný objav: Našiel skryté atómové bomby nacistov, hrozba je veľká

Podľa niektorých historikov nacistický diktátor Adolf Hitler o technike indiánskeho šifrovania vedel a pred vypuknutím druhej svetovej vojny vyslal do USA tím jazykovedcov, ktorí mali indiánske jazyky študovať. Vzhľadom na veľké množstvo dialektov ale operácia zlyhala. Američania však z bezpečnostných dôvodov služby Indiánov na európskom bojisku nevyužívali. Výnimkou bolo vylodenie v Normandii v roku 1944, kedy armáda USA do akcie zapojila 14 comanchských šifrantov.

O vojnových zásluhách amerických Indiánov sa dlho nehovorilo, pretože technika bola utajovaná. Prvé vyznamenanie dostali až od prezidenta Ronalda Reagana v 80. rokoch minulého storočia. Louis Levi Oakes je podľa agentúry AP jeden z posledných žijúcich príslušníkov tajných šifrovacích služieb.

Viac o téme: Druhá svetová vojnaIndiániAdolf HitlerLouis Levi OakesŠifrovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu