Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ohromujúce zistenie archeológov: V Tutanchamónovej hrobke našli niečo, čo nepochádza zo Zeme!

Tutanchamónova hrobka Zobraziť galériu (3)
Tutanchamónova hrobka (Zdroj: SITA/AP)

MILÁNO - Egyptský faraón Tutanchamón ani viac ako 3300 rokov po svojej smrti neprestáva udivovať archeologickú komunitu. Najnovší výskum totiž potvrdil, že jedna z dýk, ktorú našli v jeho hrobke, je vyrobená z materiálu, ktorý nepochádza zo Zeme.

Polytechnická univerzita v talianskom Miláne pomocou vysoko citlivého röntgenu preskúmala dýku, s ktorou pochovali múmiu slávneho egyptského panovníka. Experti zistili, že obsahuje 10 percent niklu a 0,6 percenta kobaltu. Ide o rovnakú zmes kovov, akú obsahovalo jedenásť meteoritov, ktoré dopadli na Zem. 

Objav storočia! Faraónova hrobka skrýva tajné miestnosti, leží v nich Nefertiti?

Dýka pochádza zhruba zo 14. storočia pred naším letopočtom. Má zlatú rukoväť, ktorá je ukončená okrúhlym krištáľom. Bola v zlatom puzdre, na ktorom sú vyobrazené ľalie, perie a hlava šakala. 

Ohromujúce zistenie archeológov: V
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

V dobe bronzovej boli predmety vyrobené zo železa cennejšie než tie zo zlata. Bolo to preto, lebo Egypťanom sa ťažšie pracovalo s kovom ako s inými materiálmi. 

Ohromujúce zistenie archeológov: V
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Archeológ Howard Carter objavil Tutanchamónovu hrobku v roku 1922. Vedci pracovali s teóriou, že dýka bola vyrobená z meteoritu, no predošlé analýzy dopadli s rozporuplným výsledkom. Teraz sa to vďaka spektrometrii podarilo dokázať. "Starí Egypťania podľa nás už vtedy vedeli, že kusy železa, ktoré našli na Zemi, prileteli z vesmíru," uviedli autori výskumu. 

Viac o téme: MeteoritFaraónTutanchamónStaroveký egyptDýkaArcheologický objav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu