Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mal to byť objav storočia: Vedci prišli s nepríjemnou správou, Tutanchamónova hrobka je...

V tejto hrobke je uložené telo egyptského faraóna Zobraziť galériu (3)
V tejto hrobke je uložené telo egyptského faraóna (Zdroj: SITA/AP)

KÁHIRA - Hrobka faraóna Tutanchamóna pri Luxore neskrýva žiadne ďalšie priestory, o ktorých sa niektorí odborníci domnievali, že by to mohol byť doteraz nenájdený hrob kráľovnej Nefertiti. Oznámil to v nedeľu generálny tajomník egyptskej Najvyššej rady pre historické pamiatky Mustafa Vazírí. Zoznámil novinárov s výsledkom takmer trojmesačného geofyzikálneho prieskumu Tutanchamónovej hrobky.

V Egypte dúfajú vo veľký objav: Archeológovia našli prastarú hrobku a môže byť toho viac...

Prieskum podnikla skupina talianskych odborníkov. Prišli k záveru, že steny hrobky neskrývajú žiadne ďalšie človekom vybudované priestory a chodby.

Ako prvý o možnosti, že by sa za múrmi hrobky mohol skrývať hrob Nefertiti, hovoril v roku 2015 britský egyptológ Nicholas Reeves. Egypťania preto povolili vykonať skenovanie hrobky. Ujali sa toho japonskí a americkí vedci, ale ich závery neboli jednoznačné, takže v skúmaní pokračovali Taliani.

Archeológovia v Egypte začali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR / AP)

S tým, čo zistili, má podrobne oboznámiť Francesco Porcelli z turínskej technickej univerzity. Egypťanom Porcelliho skupina výsledky odovzdala v nedeľu.

Porcelli povedal, že prístroje nezaznamenali voľný priestor medzi prírodnými vonkajšími kameňmi a človekom postavenými stenami hrobky, ani žiadne preklady alebo opory možného vstupu do skrytého priestoru. "S vysokým stupňom istoty sme došli k záveru, že získané údaje nepotvrdzujú hypotézu o skrytých miestnostiach alebo chodbách priliehajúcich k Tutanchamónovému hrobu," uvádza sa v Porcelliho správe.

Mal to byť objav
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Nefertiti žila v 14. storočí pred naším letopočtom. Bola hlavnou manželkou kráľa Achnatona, ktorý nastolil monoteistické náboženstvo zasvätené bohu slnka Atonovi. Je považovaná za nevlastnú Tutanchamónovu matku. Tutanchamón zomrel v roku 1323 pred naším letopočtom ako devätnásťročný.

Nefertitinu podobu zachytila ​​slávna busta, ktorá sa našla v roku 1912 a ktorá je teraz v berlínskych múzejných zbierkach. Vďaka 3300 rokov starej buste sa Nefertiti stala synonymom krásy. Tutanchamónov hrob našiel v roku 1922 Brit Howard Carter. Na rozdiel od iných luxorských hrobiek bol takmer neporušený a obsahoval 5000 predmetov, vrátane slávnej zlatej pohrebnej masky.

Viac o téme: HrobkaLuxorTutanchamónNefertitiArcheológivia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu