Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedci konečne potvrdili: Mumifikované nohy patria slávnej staroegyptskej kráľovnej

Na obrázku je královná Nefertari a jej manžel panovník Ramses II., ako ich stvárnili Goldshifteh Farahani a Joel Edgerton v scéne z filmu Exodus: Bohovia a králi.
Na obrázku je královná Nefertari a jej manžel panovník Ramses II., ako ich stvárnili Goldshifteh Farahani a Joel Edgerton v scéne z filmu Exodus: Bohovia a králi. (Zdroj: SITA/AP)

TURÍN - Kusy mumifikovaných nôh z Egyptského múzea v talianskom meste Turín patria skutočne staroegyptskej kráľovnej Nefertari. Potvrdili to podľa agentúry ANSA archeológovia z medzinárodného tímu na čele s vedcami z Yorkskej univerzity v Británii.

Nefertari bola ženou jedného z najslávnejších staroegyptských panovníkov Ramzesa II., ktorý vládol v rokoch 1279 -1213 pred naším letopočtom. Jej vylúpenú hrobku, vrátane spomínaných pozostatkov, objavil v roku 1904 taliansky archeológ Ernesto Schiaparelli.

Aj keď nohy boli nájdené v kráľovninej hrobke, nebolo možné automaticky predpokladať, že patrili Nefertari, povedala americkej tlači Joann Fletcherová, egyptologička z Yorskej univerzity. "Nohy sa mohli do hrobky dostať neskôr pri bleskových záplavách, ktoré sa v tejto časti Egypta stávajú," dodala.

Vedci nohy podrobne preskúmali pod röntgenom. Zistili, že pochádzajú z rovnakého tela a patriaosobe, ktorá zomrela podobne ako Nefertari vo veku okolo 40 rokov. Vzhľadom k tenkosti kostí usúdili, že išlo o vysoko postavenú osobu. Spočítali tiež, že ona osoba bola vyššia, než bolo v tej dobe obvyklé. Urastená bola podľa dochovaných nástenných malieb i Nefertari.

VIDEO Hrobka Nefertari v egyptskom Údolí kráľovien

Testy DNA boli síce nepresvedčivé, ale chemická analýza balzamovacích látok ukázala na prítomnosť živočíšneho tuku a ďalšie látky, čo zodpovedá spôsobom balzamovanie v dobe Ramsesa II. "Telo bolo nabalzamované za pomoci tých najdrahších ingrediencií. Veľmi starostlivo bolo zabalené, pozornosť bola venovaná aj detailom," povedala Fletcherová.

Múmiu kráľovnej, preslávenej svojou krásou, podľa nej zrejme v snahe ukradnúť schované cennosti roztrhali zlodeji.

Pravdepodobnosť, že nohy patria Nefertari, je veľmi vysoká, ale stopercentnú istotu nebude mať ľudstvo nikdy, uviedli vedci v odbornom časopise Plos One. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu