Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Rodičia žalujú najbohatšie firmy sveta: Naše deti umierajú kvôli vám!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americké technologické firmy Google, Apple, Microsoft, Dell a Tesla čelia v Spojených štátoch žalobe 14 rodín z Konga. Žalobcovia tvrdia, že ich deti zomreli alebo boli zmrzačené pri ťažbe kobaltu, ktorý spoločnosti využívajú v batériách do svojich zariadení. Na prípad upozornil britský denník The Guardian, podľa ktorého ide o prvú podobnú kauzu. Firmy sa zatiaľ k veci nevyjadrili.

Podľa žaloby boli niektoré deti v Kongu kvôli chudobe nútené pracovať v kobaltových baniach európskych a čínskych firiem, ktoré sú dodávateľmi amerických technologických obrov. V dokumentoch zaslaných súdu vo Washingtone sa uvádza, že deti v niektorých prípadoch dostávali len dva doláre denne za to, že v temných tuneloch dolovali rudu primitívnymi nástrojmi. Kvôli nevhodným pracovným a bezpečnostným podmienkam niektoré zomreli, zatiaľ čo ďalšie utrpeli vážne zranenia.

Firmy v USA si podľa žalobcu boli vedomé, že kobalt dodávaný ťažobnými spoločnosťami je z časti vyťažený deťmi, ktoré pracujú v nebezpečnom prostredí. Spoločnosti preto nesú časť viny za využívanie nútenej detskej práce.

Hoci americké spoločnosti bane priamo nevlastnia, bolo podľa obžaloby v ich kompetenciách a finančných možnostiach na svoje dodávateľské reťazce dohliadnuť a zasiahnuť do nich. Tým, že tak neurobili, prispeli podľa rodín k smrti a ťažkým zranením niekoľkých detí. Žalobca po technologických spoločnostiach požaduje odškodnenie za nútenú prácu, nespravodlivé obohatenie, nedbalý dohľad a za spôsobenú duševnú tieseň.

Kobalt je nevyhnutným prvkom pre výrobu lítiových batérií, ktoré poháňa všetky smart telefóny, laptopy, či elektromobily. Kvôli stále rastúcej túžbe po tomto druhu tovaru sa celosvetový dopyt po kobaltu za posledných päť rokov strojnásobila a do konca roka 2020 sa má znova zdvojnásobiť. Cez 60 percent tohto kovu pochádza z Konga, jednej z najchudobnejších a najmenej stabilných krajín na svete.

Viac o téme: ŤažbaŽalobaMicrosoftGoogleKongoAppleTeslaKobaltDell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu