Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Po 17 rokoch budovania otvoria megatunel pod Alpami: Najdlhší na svete, VIDEO zvnútra

Vo vnútri tunela
Vo vnútri tunela (Zdroj: YouTube)

ZÜRICH - Po dlhých sedemnástich rokoch výstavby sa budúci týždeň chystajú otvoriť megatunel vedúci cez švajčiarske Alpy. So svojimi viac ako 56 kilometrami ide o najdlhší tunel svojho druhu na svete. Do veľkej miery uľahčí dopravu medzi Švajčiarskom a Talianskom.

Tunel nazvaný Gotthard Base Tunnel značne uľahčí železničnú dopravu vo Švajčiarsku a Taliansku a ľudia sa ho už nevedia dočkať. Nachádza sa v Gotthardskom masíve v hĺbke viac ako dva kilometre.

Prvotná myšlienka na výstavbu tunela sa objavila už v roku 1947, no konštrukčné práce začali až v roku 1997. Tvoria ho dva samostatné tunely spájajúce mesto Erstfeld v kantóne Uri s Bodiom v kantóne Ticino na juhu Švajčiarska. Testovacie jazdy vlakov odštartujú budúcu stredu (1. júna), pričom prví cestujúci sa cez tunel prepravia pravdepodobne v decembri. 

Celkové náklady na výstavbu tunela sa odhadujú na 10,6 miliardy eur. Výstavba bola náročná, pretože oblasť, v ktorej prebiehala, má veľmi členitý terén. Muselo byť kvôli tomu odstrelených 28,2 milióna ton horskej skaly. V tuneli, ktorý bude spájať aj také významné mestá ako Miláno a Zürich či Rotterdam a Antverpy, bude rýchlosť vlakov dosahovať 250 kilometrov za hodinu. 

Gotthardský tunel má viacero výhod - uľahčí a zredukuje prepravný čas medzi severom a juhom a taktiež zníži znečistenie vzduchu. Eurokomisárka pre dopravu Violeta Bulcová sa o tuneli vyjadrila ako o "dare z nebies pre Európu". Vďaka svojej dĺžke sa stane rekordným. Predtým bol najdlhším tunelom Seikan v Japonsku s dĺžkou takmer 54 kilometrov, nasledoval ho Eurotunel pod Lamanšským prielivom spájajúci Anglicko a Francúzsko, ktorý meria 50 kilometrov. Slávnostného otvorenia tunela sa má budúci týždeň popri švajčiarskych predstaviteľoch zúčastniť aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident Francois Hollande a taliansky premiér Matteo Renzi.  

Viac o téme: RekordŠvajčiarskoTunelGotthardNajdlhší tunel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu