Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Svet je na prahu revolučnej zmeny: Od Veľkého tresku nás bude deliť len pár sekúnd

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BERLÍN – Nemeckí výskumníci veria, že objavili najpresnejší možný čas, aký bol kedy vytvorený. Po 50 rokoch by sa tak mohla zmeniť dĺžka sekundy. Presnejší čas by znamenal technologickú revolúciu.

Čas dnes vedci dokážu určiť tak presne, že keby pred 14 miliónmi rokmi nastal Veľký tresk podľa tohto času, stratil by iba 100 sekúnd. Hoci by nepatrnú zmenu dĺžky sekundy ľudia nepostrehli, mala by obrovský význam pre GPS navigáciu, pretože by sa zvýšila presnosť zariadení.  Rýchlejšie by pracovali aj počítačové siete zamerané na finančné operácie, uviedol Independent.co.uk.

FOTO Školák našiel spôsob, ako si uľahčiť test a splniť zadanie: Výsledok je geniálny

Nové, tzv. optické hodiny, ktoré sú založené na atómoch stroncia, by na rozdiel od atómových céziových hodín mohli tikať oveľa rýchlejšie. Kým v prvom prípade musia hodiny rátať s odchýlkou merania jedna nanosekunda za 30 dní, pri optických hodinách sa odchýlka znižuje na 0,2 nanosekundy každých 25 dní.

Hodiny čaká zdokonaľovanie

Hodiny sú podľa Christiana Grebinga z Národného metrologického ústavu v Nemecku známe už dlhšie, ale sú technicky zložité a mali tendenciu prestať pracovať. Projekt by mohol byť zrealizovaný až v priebehu nasledujúcich desiatich rokov, počas ktorých budú vedci pracovať na tom, aby boli hodiny ešte presnejšie. Namiesto atómov stroncia zvažujú napríklad použitie atómov hliníka.

„Chceme zmeniť časomernú infraštruktúru po celom svete pomocou budovania presnejších a presnejších hodín a ich integráciou do časovo udržiavanej infraštruktúry,“ povedal Grebing, podľa ktorého už prvé kroky podnikli.

Svet je na prahu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: SekundaPresný čas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu