Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Jedna z najzáhadnejších udalostí II. svetovej vojny: Tajný let prominentného nacistu do Anglicka

Rudolf Hess Zobraziť galériu (4)
Rudolf Hess (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Bola to jedna z najzáhadnejších udalostí druhej svetovej vojny a rôzne špekulácie vyvoláva dodnes. Pred 75 rokmi, 10. mája 1941, odletel ríšsky minister a zástupca nacistického vodcu Adolfa Hitlera Rudolf Hess do Anglicka, kde bol zajatý. Počas tajnej misie, ktorú podnikol na vlastnú päsť, sa chcel údajne spojiť so zástupcami britskej protichurchillovskej opozície a vyjednať s nimi mier.

Podľa Hessovho návrhu by Londýn výmenou za udržanie svojho svetového impéria ponechal Berlínu nadvládu v kontinentálnej Európe. Oba štáty by si tým navyše uvoľnili ruky na spoločné budovanie hrádze proti boľševizmu, pri ktorom hrozilo, že sa rozšíri zo stalinského ruska. Hess bol bezprostredne po svojom zoskoku padákom neďaleko Glasgowa zadržaný a v norimberskom procese v roku 1946 odsúdený ako vojnový zločinec za doživotie.

Počas Norimberského procesu si drží hlavu (vravo)
Zobraziť galériu (4)
Počas Norimberského procesu si drží hlavu (vravo)  (Zdroj: TASR/AP)

V roku 1987 spáchal ako 93-ročný samovraždu v spojeneckom väzení Spandau v Berlíne, v ktorom od polovice 60. rokov zostával ako jediný väzeň. 

Po boku Hitlera počas vojenskej prehliadky v roku 1938
Zobraziť galériu (4)
Po boku Hitlera počas vojenskej prehliadky v roku 1938  (Zdroj: TASR/AP)

Neonacisti z celej Európy Hessa považujú za hrdinu a každoročne 17. augusta, na kedy pripadá výročie jeho úmrtia, organizujú spomienkové akcie. Neslávne preslávené je nimi najmä bavorské mestečko Wunsiedel, kde je nacista pochovaný. 

V roku 2011 Hessovo kvôli likvidácii hrobu exhumovali
Zobraziť galériu (4)
V roku 2011 Hessovo kvôli likvidácii hrobu exhumovali  (Zdroj: TASR/AP)

Asi najodvážnejšia, avšak veľmi populárna teória znie, že spandavským väzňom číslo sedem vôbec nebol Hess, ale jeho dvojník. Toho buď do Škótska poslali Nemci (výmenou za Hessa, ktorého v skutočnosti zostrelila Luftwaffe), alebo ho "dodali" samotní Briti po tom, čo "pravý" Hess zomrel počas vojny pri nehode. Na podporu tejto úvahy sa najčastejšie uvádza, že si Hess po svojom uväznení nič nepamätal, hovoril z cesty, nespoznával známych ľudí a dlhé roky odmietal návštevy svojich príbuzných. 

Viac o téme: HitlerDruhá svetová vojnaRudolf hess
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu