Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slováci, začnite sa častejšie bozkávať: S vaším zdravím to robí zázraky, neverili by ste, čo všetko

Bozkávajte sa čo najviac, prospieva to vášmu zdraviu Zobraziť galériu (3)
Bozkávajte sa čo najviac, prospieva to vášmu zdraviu (Zdroj: thinkstock.com)

MADRID - Nielen potešenie prináša človeku bozkávanie. Podľa vedcov tiež posilňuje imunitný systém, aktivuje krvný obeh a vyrovnáva hladinu cholesterolu. Spáli sa pri ňom dokonca dvanásť kalórií, ale iba vtedy, ak je bozk správne vykonaný. Tvrdí to španielska rozhlasová stanica Cadena Ser, ktorá pri príležitosti Medzinárodného dňa bozku priniesla vedecké zdôvodnenie toho, prečo je bozkávanie dobré pre zdravie.

Pri bozkávaní, pri ktorom sa okrem iného aktivuje 36 tvárových svalov, dochádza k množstvu neurochemických reakcií. Aktivuje sa hipokampus, teda časť mozgu, ktorá hrá úlohu pri krátkodobom uchovávaní informácií. Takže bozkávaním si zlepšujeme pamäť. 

Slovenka, ktorá dostala Ig Nobelovu cenu za bozkávanie: Najprv mi prišiel prísne tajný mail

Bozk takisto uvoľňuje neuroprenášače, napríklad dopamín, ktorý spôsobuje, že máme príjemné pocity. Ďalej sa do krvného obehu dostáva oxytocín, takzvaný hormón lásky, ktorý upevňuje náš vzťah s daným človekom, či testosterón, ktorý zvyšuje sexuálny apetít. Pri bozku sa uvoľňuje aj serotonín, ktorého nedostatok vyvoláva zmeny nálad, depresiu alebo poruchy spánku a podráždenosť. 

Slováci, začnite sa častejšie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Niektoré štúdie ukázali, že bozkávanie je dôležitejšie pre ženy než pre mužov. Vedci to vysvetľujú tým, že ženy majú viac nerových zakončení a sú schopné uvoľňovať viac oxytocínu a dopamínu. Odporcovia bozkávania argumentujú tým, že pri desaťsekundovom bozku si pár vymení v priemere 80 miliónov baktérií. Väčšinou ale ide o druhy baktérií, ktoré tvoria bežnú súčasť ústnej flóry. 

Slováci, začnite sa častejšie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Medzinárodný deň bozku niektorí oslavujú 13. apríla, iní si ho pripomínajú 20. júna či  6. júla. Vzhľadom na priaznivé účinky bozkáania by sa mal ale oslavovať každý deň. 

Viac o téme: ŠtúdiaBozkPusaBozkávanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu