Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rodičia, pozor: Robíte rovnakú chybu? Toľkoto by malo spať dieťa, aby sa mu to nevypomstilo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

RÍM - Večera, prípadne večerníček, čistenie zubov, knižka a do postele! Každodenný večerný rituál rodičov s malými deťmi má presný scenár, ktorý ponecháva len málo priestoru pre fantáziu, píše taliansky denník Corriere della Sera. Avšak večerné ukladanie detí na spánok má rôzne podoby. Sú mamičky, ktoré sa sťažujú, že ich ratolesť do polnoci nezaspí, a naopak zase sú také, ktoré sa po ôsmej hodine večernej môžu venovať inej činnosti, pretože ich dieťa spí ako dudok. Čo je správne? Každé dieťa je iné (a teda i dĺžka nevyhnutného spánku môže byť rôzna), avšak americká štúdia Penn State College of Medicine zverejnená na stránkach časopisu Jama Pediatrics zdôrazňuje prednosti skorého ukladania k spánku už od ranného detstva.

Aj vy máte tento nočný problém? Vedci zistili, čo robiť, aby ste si ho ešte viac nezhoršili!

Hlavná prednosť je spojená s budúcim zdravím detí. Deti, ktoré majú dobrý rytmus spánku a bdenia, sú viac chránené pred nebezpečenstvom nadváhy v prvom roku života. To má zásadný význam, ak uvážime, že ten, kto má kilá navyše v prvých rokoch života, má mnohonásobne väčšiu pravdepodobnosť, že bude v ďalšom živote obézny a bude mu teda hroziť riziko cukrovky a kardiovaskulárnych chorôb.

Americkí vedci skúmali 250 detí spolu s ich matkami. Niektorým matkám sa dostalo rád pokiaľ ide o spánok maličkých a ich výživu a odporúčania, aby ich dávali skoro spať a v noci k nim hneď nebežali, akonáhle deti zaplačú. Výsledky štúdie ukázali, že deväťmesačné deti, ktoré chodili na lôžko okolo ôsmej hodiny večer, spali o hodinu a pol viac ako ostatné deti ich veku. A v jednom roku života bola pravdepodobnosť, že budú mať nadváhu, nižšia ako u ostatných skúmaných detí.

Rodičia, pozor: Robíte rovnakú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Je dôležité zaviesť už od prvých rokov života správne spánkové návyky, a to zo zdravotných dôvodov, vrátane prevencie obezity, ale aj z dôvodov citového rozpoloženia v rodine," vysvetľuje hlavný autor štúdie Ian Paul. "Rodičia o obezite nepremýšľajú. Naším cieľom je jej predchádzať, bez toho aby sme priamo hovorili o váhe ich dieťaťa," dodáva. Okrem toho, ak idú milé deti čoskoro do postele, majú rodičia pre seba niekoľko hodín, a to je nepochybne na prospech celej rodine.

Podľa Talianskej asociácie pre výskum a výchovu v otázkach spánku Assirem spí 50 percent detí menej, ako by malo. Štúdie Ako spia deti v Taliansku sa zúčastnilo 365 detí vo veku ôsmich rokov. Ukázalo sa, že polovica z nich spí nedostatočne. Deti vo veku od šiestich do jedenástich rokov by mali spať deväť až 12 hodín denne. Každé tretie dieťa nechcelo ísť spať, 9,6 percenta malo problémy so zaspávaním a z toho 7,3 percenta kvôli strachu, nepokoja či úzkosti. Viac ako dvakrát za noc sa budí 7,2 percenta detí a 5,4 percenta z nich má problém znova zaspať. Nepokojný spánok sa týka 26,7 percenta prípadov. Nedostatočný spánok či jeho zlá kvalita sa týkajú 26,1 percenta detí, ktoré potom majú problémy so vstávaním, a 15,2 percenta detí sa budí unavených. Ďalším negatívnym faktorom sú dýchacie problémy: 17 percent detí chrápe, 9,7 percenta zle dýcha a 4,6 percenta má spánkové apnoe.

Keď si dieťa po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

"Dopady sú vidieť tak na úrovni fyzickej, tak i mentálnej. Počas spánku sa uvoľňujú hormóny, najmä rastový. Keď spí dieťa málo, jeho vývoj sa spomaľuje. Nedostatok spánku má tiež vplyv na každodenný život, najmä na výkon v škole, na schopnosť sústredenia. Deti, ktoré nespia, môžu trpieť zvýšenou podráždenosťou a často bývajú považované za problémové, ale v skutočnosti len nedostatočne spia. Štúdie z posledných rokov ukazujú, že počas spánku sa uvoľňuje hormón leptín, ktorý reguluje pocit sýtosti. Ak spíme menej, produkujeme aj menej leptínu a máme väčšiu tendenciu trpieť väčším hladom. Nedostatok spánku vedie k tomu, že viac konzumujeme pochutiny, po ktorých sa priberá," uvádza predseda Assiremu Pierluigi Innocenti.

Viac o téme: DieťaSpánok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu