Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tesne pred tragédiou Egyptair vydala tajná služba varovanie: Hrozí útok džihástov z Daeš

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Youtube/ganian1979, News Tv2000)

BRATISLAVA - Experti sa zhodujú, že za pravdepodobnou príčinou pádu Airbusu spoločnosti Egyptair je teroristický útok. Povedali to po tom, čo vyplávali na povrch najnovšie informácie. Iba týždeň pred týmto letom prišlo varovanie od francúzskych tajných služieb, že krajine hrozí útok od teroristov Daeš.

Lietadlo spoločnosti Egyptair sa vytratilo z radarov niekoľko hodín po pol noci. Príčina pádu zatiaľ nie je určená. Počasie bolo pokojné a komunikácia z kokpitu zatiaľ svedčí o pokojnom lete. Šéf francúzskej tajnej služby Patrick Calvar varoval, že krajina bola "jasne zameraná" Islamským štátom týždeň pred letom Airbusu z Paríža do Káhiry. Pád lietadla prichádza po siedmych mesiacoch po tragédii ruského lietadla, ktoré sa zrútilo na sinajskom poloostrove s 224 pasažiermi na palube. K činu sa prihlásili teroristi z Daeš.

Bomba, ktorú mali do ruského lietadla prepašovať teroristi
Zobraziť galériu (4)
Bomba, ktorú mali do ruského lietadla prepašovať teroristi  (Zdroj: TASR)

10. mája Calvar povedal francúzskemu parlamentnému výboru, že krajine hrozí útok Islamského štátu. Francúzske médiá citovali šéfa tajnej služby slovami, že "sme konfrontovaní hrozbou nového útoku: teroristická kampaň sa zameriava na umiestňovanie bômb na miestach s vysokou koncentráciou ľudí," povedal s tým, že nespresnil, že by malo ísť o teroristický útok na lietadlo.

Miesto zrútenia egyptského Airbusu
Zobraziť galériu (4)
Miesto zrútenia egyptského Airbusu  (Zdroj: Twitter)

Podľa najnovších informácií kompetentní nemôžu vylúčiť teroristický útok. Počasie bolo v poriadku a pilot nehlásil žiadne problémy. Viacerí leteckí experti sa podľa britských médií domnievajú, že za zrútením môže byť práve teroristický útok. Will Geddes z bezpečnostnej firmy International Corporate Protection povedal, že "Francúzsko bolo a je veľkým terčom teroristov. Nemôžeme vylúčiť spojitosť s terorizmom, no stále je predčasné o tom hovoriť," povedal pre Daily Star.

Teroristický útok je najpravdepodobnejší

Jean-Paul Troadec, bývalý šéf oddelenia francúzskeho úradu na vyšetrovanie leteckých nehôd BEA, povedal, že zmiznutie bolo "takmer určite" spôsobené "teroristickým útokom". "Posádka nič nepovedala, nijako nereagovala, takže pravdepodobne ide brutálnu udalosť a môžeme s istotou premýšľať o útoku," povedal v rádiu Europe 1.

Na palube lietadla zrejme došlo k výbuchu, myslí si Troadec. Posádka totiž nemala čas reagovať na krízovú situáciu. „Ak posádka neposlala núdzové hlásenie, potom bola udalosť veľmi, veľmi brutálna,“ povedal Troadec, bývalý riaditeľ francúzskeho úradu pre bezpečnosť civilného letectva BEA.

Viac o téme: LietadloAirbusEgyptairIslamský štátDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu