Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Uniknuté fakty z Pentagonu menia celý pohľad na tragédiu lietadla EgyptAir: Satelitné dôkazy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Vyšetrovatelia priznali, že nemajú žiadny rukolapný dôkaz. Americký ministerstvo obrany dokonca spochybnilo svedectvá o výbuchu na palube zmiznutého letu MS804. Záchranárom sa doteraz nepodarilo nájsť vrak lietadla, objavili len niekoľko trosiek plávajúcich na hladine, ktoré však nepochádzali z hľadaného lietadla.

Americké ministerstvo obrany zatiaľ nemá žiadne informácie, ktoré by poukazovali na výbuch na palube egyptského lietadla, ktoré sa podľa všetkého zrútilo vo štvrtok do Stredozemného mora. V noci na dnes o tom informovala agentúra DPA. O príčine zmiznutie lietadla so 66 ľuďmi na palube sa špekuluje, niekoľko expertov vrátane šéfa ruskej tajnej služby nevylučuje teroristický útok.

ONLINE Záhadná havária stále nevyriešená: Egyptský airbus nenašli ani 24 hodín po zmiznutí

Podľa Pentagonu síce dôkazy ešte nie sú, ale je zatiaľ príliš skoro na vylúčenie nejakej príčiny. Nemenovaný predstaviteľ ministerstva obrany USA tiež uviedol, že citlivý systém satelitov snímajúcich infračervené spektrum žiadny výbuch v priestore letu stroja nezaznamenal.

Uniknuté fakty z Pentagonu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Dôkazy sú nejasné

Egyptský minister pre civilné letectvo Šaríf Fathi vo štvrtok pripustil, že existuje väčšia pravdepodobnosť, že za pádom lietadla stojí teroristický útok ako technická porucha. Zdôraznil však, že by nikto nemal robiť unáhlené závery. O možnom teroristickom útoku hovoril aj šéf ruskej tajnej služby FSB Alexander Bortnikov.

Dátumy, ktoré zjazvili svet: Najhoršie a najneuveriteľnejšie únosy lietadiel od roku 1931

Podľa francúzskeho leteckého experta na palube zrejme došlo k výbuchu. Ako Jean-Paul Troadec uviedol, vyplýva to z toho, že posádka podľa všetkého nemala čas reagovať na krízovú situáciu a nevyslala núdzové hlásenia. Francúzske médiá si kladú otázku, či v prípade teroristického útoku nezlyhalo Francúzsko vo svojich bezpečnostných opatreniach, pretože lietadlo na linke do Káhiry štartovalo z parížskeho medzinárodného letiska.

Nájdené predmety nepochádzali zo zmiznutého lietadla.
Zobraziť galériu (6)
Nájdené predmety nepochádzali zo zmiznutého lietadla.  (Zdroj: pprune.org)

Nájdené predmety nepochádzali zo zmiznutého lietadla.
Zobraziť galériu (6)
Nájdené predmety nepochádzali zo zmiznutého lietadla.  (Zdroj: pprune.org)

Trosky lietadla stále nenašli

Šéf gréckeho úradu pre vyšetrovanie leteckých katastrof Athanassios Binis včera večer vyhlásil, že trosky zatiaľ nájdené v Stredozemnom mori nepochádzajú z nezvestného lietadla spoločnosti EgyptAir. Informáciu priniesla tlačová agentúra AP.

Binis, šéf gréckeho Úradu pre vyšetrovanie leteckých nehôd a pre bezpečnosť letectva, pre televíziu ERT povedal, že „preskúmanie nájdených objektov ukázalo, že nepochádzajú z lietadla“. Dodal, že to potvrdili aj egyptské úrady.

Predstavitelia gréckej armády oznámili, že grécke transportné lietadlo C-130 sa stále zúčastňuje na pátraní po troskách lietadla spoločnosti EgyptAir, ale fregatu na začiatku vyslanú do oblasti už odvolali. Títo predstavitelia tiež vyhlásili, že všetky prípadné trosky, zatiaľ lokalizované v mori, spozorovali egyptské lietadlá.

Lietadlo prudko zmenilo smer

Airbus A320 egyptského vlajkového dopravcu EgyptAir sa dostal do problémov vo štvrtok o 2.30 h SELČ, približne pol hodiny pred plánovaným pristátím v Káhire. Lietadlo so 66 osobami na palube začalo vo výške necelých 11 300 metrov nad morom prudko meniť smer, na čo kleslo do výšky približne 4600 metrov a zmizlo z obrazoviek radarov.

Posádka nevyslala núdzový signál a informácie o tom, kde mohol nezvestný stroj dopadnúť do mora, sú zatiaľ nejasné. Grécke ministerstvo obrany uviedlo, že oblasť pátrania po zvyškoch lietadla sa nachádza približne 370 kilometrov juhovýchodne od ostrova Karpathos, čo je približne 130 kilometrov od egyptského pobrežia.

Uniknuté fakty z Pentagonu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Twitter)

Viac o téme: Zmiznuté lietadloEgyptAirMS804
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu