Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Pozorné oko odborníčky: Takto hodnotí prejavy našich politikov, prezrádzajú všetko

Odborníčka zhodnotila politikov z hľadiska neverbálnej komunikácie
Odborníčka zhodnotila politikov z hľadiska neverbálnej komunikácie (Zdroj: Foto: TASR)

BRATISLAVA - Okrem verbálneho prejavu je veľmi dôležitý aj ten neverbálny. Experti vedia z mimiky a gestikulácie často zistiť viac, než by ste si možno mysleli. Odborníčku na neverbálnu komunikáciu Noru Laukovú sme požiadali, aby sa pozrela na našich politikov a prezradila nám čo najviac z ich prejavu a výrazu.

Richard Sulík na tlačovke po voľbách

Podľa odborníčky na neverbálny prejav Sulík vyjadruje snahu o kompromisy, práca s rukami a telom na videu je o vytvorení si opornej barličky, kde sa dotýka pultu rukami, vyrovnania vnútorného napätia a trémy, hľadania tých správnych dôrazov a viet, pôsobiť presvedčivo. Príliš často v jeho verbálnom prejave používa slovo "snažiť sa", čo je v komunikácii oslabujúci výraz, ktorý predpokladá ochotu, ale menej jednoznačné vymedzenie ochoty k výsledku. Pri otváraní rúk je otvorený, a tým sa jeho napätie uvoľňuje. Pri prezentovaní silných slov zdôrazňuje, robí prestávky, aby vyvolal silnejší záväzok. Neverbálne to však pôsobí rozpačito a málo sebaisto. Neprospieva mu ani čítanie z papiera, kedy sa môže menej sústreďovať na spontánny prejav.

Sulíkov prejav po voľbách

Odborníčka hodnotila vystúpenie Radoslava Procházku na Sulíkovej tlačovke, kde vysvetľoval stretnutie s Robertom Kaliňákom 

Radoslav Procházka

"Neverbálny prejav je u Procházku v nesúlade s tým, čo vnútorne prežíva a vie. Rozpačité otáčanie, pohyby tela, hľadanie v priestore vyjadruje, že sa snaží zo situácie dostať so cťou, avšak neverbálny prejav hovorí negatívne v jeho neprospech," konštatuje Lauková a dodáva: "Pohyby rúk a následne zapretie sa s vystretými rukami hovorí o vnútorne silnej nervozite, silnej tenzii a neistote. Je mu táto situácia veľmi nepríjemná. V rámci skrývania rúk za chrbtom už prechádza do blokovania hnevu a stresu. Celkove nedokáže ustáť vnútorný nepokoj, čo napokon deklaruje vysokými energickými gestami, čo mu pomáha vyrovnávať pnutia, ktoré vnútorne prežíva." Podľa odborníčky u neho dochádza k nesúladu vnútorného a vonkajšieho prejavu. Jeho snaha pôsobiť transparentne je viditeľne neverbálne o vnútornom rozpore s tým, ako konať a oproti tomu, čo chcú voliči, prípadne kolegovia v strane. Jeho správanie môže byť pri vyvolaní tlaku a stresu nevyspytateľné.

Richard Sulík

"Neverbalita prezrádza to, že mu je táto situácia veľmi nepríjemná. Prejavy tela a rúk, očného kontaktu a mikrovýrazy na tvári naznačujú vnútorný nepokoj a nesúhlas. Snaží sa hovoriť pokojne, i keď výška hlasu a jeho dôraz vyjadrujú napätie a energickosť. Celkovo reč jeho tela hovorí o ochrannom postoji, o snahe pomôcť a ustáť celú situáciu, i keď vnútorne je v napätí," zhodnotila Lauková.

VIDEO Spoločné vyhlásenie Roberta Fica a Andreja Danka k povolebnej spolupráci

Robert Fico

V neverbálnom prejave Roberta Fica je podľa Laukovej  vidieť, že je z celej situácie sklamaný, aj keď sa snaží prejavovať pokojne a vyrovnane. Je vidieť prácu s telom, pohybuje sa v priestore, čo vyjadruje silu a odhodlanie situáciu akceptovať a riešiť aj napriek neistote. Pri pozastavení tela vyjadruje dôraz na potreby iných a je si istý tým, že vytrvalosť mu prinesie riešenie. Celkovo pôsobí v mimike v tvári veľmi ustarostene a unavene.

Robert Fico na tlačovke s Dankom k povolebnej spolupráci

Andrej Danko

Politik sa neverbálne prejavuje úctivo, submisívne až podriadene smerom k tejto situácii. "Je vidieť jeho odhodlanie na rozhodnutia a vo verbalite používa jednoduché, krátke frázy, ktoré sú skôr naučené, aj keď je s nimi stotožnený. V neverbalite využíva ustálený pohľad, aj keď je vidieť, že sa snaží udržať trému a vnútorný nepokoj. Postupne dochádza k vychyľovaniu hlavy z roviny, kde vyjadruje odhodlanosť a zároveň nesúhlas so situáciou," vysvetlila odborníčka na neverbálnu komunikáciu.

Vyjadrenie A. Danka k spolupráci s Ficom - tlačovka

VIDEO Podanie ruky prezidenta Andreja Kisku a Richarda Sulíka

Sulík kvôli svojmu zraneniu podal prezidentovi ľavú ruku, ktorá nie je jeho dominantnou rukou. "Z neverbality je možné identifikovať, že podanie ruky je rýchle, energické, ruka je podávaná zhora s naširoko otvorenými prstami, čo v neverbalite predstavuje sebavedomie, nadradenosť a mocenské úmysly," prezradila Lauková.

A.Kiska prijal R.Sulíka, podali si ruky ľavačkou

"Podľa neverbality sa snaží Sulík pôsobiť uvoľnene, aj keď je viac napnutý, hľadá slovné spojenia ktoré sú presvedčivé. Vnútorne je badať neistotu, viac sa to prejavuje na klikaní očami a mikrovýrazmi medzi obočím. Celú situáciu sa snaží odľahčiť svojim celkovým prejavom, aj keď má veľké očakávania," skonštatovala Lauková.

Richard Sulík po rozhovore s prezidentom Andrejom Kiskom

Boris Kollár

Podľa odborníčky je u neho neverbalita veľmi výrazná, prejavuje sa jednoznačnými gestami, ktoré sú vymedzujúce, vysvetľujúce a zdôrazňujúce. Pohybuje sa aj telom, ktoré naznačuje veľmi emotívne vnútorné prežívanie so silným podtextom vnútornej sily, sebavedomia a odhodlania. Pohyby a očný kontakt prezrádzajú, že sa sústreďuje na povedané, je tam badať silnú sebaprezentáciu svojich hodnôt, akoby uvoľnenosť, avšak vnútornú nervozitu.

Boris Kollár: Jedného dňa chcem byť určite premiérom

Béla Bugár

Podľa neverbality sa prejavuje sebavedome, viac sa snaží aktívne počúvať, nemá záujem podľahnúť tlaku. Svojimi pohybmi hlavou, očným kontaktom vyjadruje, že si je istý v tom, čo má záujem povedať a skôr nesúhlasí s vyjadreniami na negatívne spojenectvá a spochybňuje ich.

Béla Bugár po rozhovore s prezidentom Andrejom Kiskom

Igor Matovič

Jeho neverbálny prejav je viac kontrolovaný, snaží sa pôsobiť pokojne a vyrovnane, i keď je vidieť vnútorný nepokoj. "Prejav odmietania v neverbálnom prejave naznačuje pohybmi a mimikou v tvári, úsmev je viac úškrnom. V prípade vyvolania tlaku v ňom stúpa temperament a nevyrovnanosť, ktoré uzatvára do vnútorného prežívania. Je mu to však vidieť na mimike a očiach," zhodnotila Lauková.

Igor Matovič po rozhovore s prezidentom Andrejom Kiskom

Andrej Danko

Neverbálny prejav vyjadruje podľa odborníčky silu a odhodlanosť, priamosť a otvorenosť neustúpiť. Drží sa svojich zásad, ktoré v neverbalite aj navonok prejavuje. Má neistotu z kamier, ktorú vidieť na strnulej tvári a ustátí postoja. V hlave má však jasno a vie, čo chce.

Andrej Danko po rozhovore s prezidentom Andrejom Kiskom

Akej spolupráci sú politici naklonení?

Podľa neverbality a zhodnotenia fyziognómie je vo väčšej podpore spoločná spolupráca politikov Sulíka, Procházku, Matovič a Kollár. Otázne je, ako sa zachová Bugár, pretože z neverbality je to človek, ktorý rešpektuje zásady a hodnoty, aj keď môže byť ovplyvňovaný inými. Podľa reči tela Danko viac rešpektuje autority, teda Fica, aj keď veľmi záleží, či by išlo o koalíciu s Bugárom. Procházka je viac váhavý a nechá sa neverbálne v rámci typológie ovplyvniť, takže môže sa rozhodovať aj veľmi intuitívne, čo je ťažké predpokladať.

Viac o téme: Neverbálna komunikáciaNora Lauková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu