Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prieskum v Rusku prekvapil Západ: Ľudia s láskou spomínajú na život za Stalina a Brežneva

Josif Stalin Zobraziť galériu (4)
Josif Stalin (Zdroj: sita, wikipedia)

MOSKVA - Rusi dnes považujú za najprínosnejšie historické obdobie éru Josifa Stalina (vládol od 20. rokov do roku 1953) a Leonida Brežneva (na čele ZSSR bol v 60. až 80. rokoch). Na opačnom póle sú štátnické kvality Michaila Gorbačova a Borisa Jeľcina, ktorí v Kremli vládli od polovice 80. do konca 90. rokov. Vyplýva to z prieskumu, ktorý zverejnila ruská nezávislá sociologická služba Levada.

Prekvapivá udalosť z roku 1991: Jeľcin všetkých zaskočil, Rusi mohli nadobro zmeniť dejiny

Z prieskumu, v ktorom sa mali opýtaní vyjadriť ku kvalitám štátnikov vládnucich v 20. storočí, vyšiel najlepšie Brežnev. Pozitívny názor na jeho éru má 51 percent Rusov, negatívny 18 percent. Zhruba rovnako odpovedali oslovení v obdobnom prieskume v roku 1999.

Leonid Brežnev s Gustavom Husákom.
Zobraziť galériu (4)
Leonid Brežnev s Gustavom Husákom.  (Zdroj: TASR)

Stalinovu éru vníma ako prínosnú 40 percent Rusov, ako zavrhnutiahodnú 38 percent. Pred 17 rokmi pritom hodnotilo Stalina pozitívne len 18 percent opýtaných, negatívne zato 57 percent. Prieskum potvrdil spoločenské tendencie v Rusku, ktoré smerujú k stále priaznivejšiemu hodnoteniu bývalého boľševického diktátora.

Boris Jeľcin
Zobraziť galériu (4)
Boris Jeľcin  (Zdroj: TASR)

Prvý ruský prezident Jeľcin a posledný sovietsky prezident Gorbačov vyšli z prieskumu zle. Na Jeľcina spomína v dobrom 11 percent Rusov, 68 percent vníma obdobie jeho vlády negatívne. Gorbačov sa pozitívne zapísal do vedomia 12 percent opýtaných, negatívne do vedomia 67 percent.

Michail Gorbačov
Zobraziť galériu (4)
Michail Gorbačov  (Zdroj: SITA)

Renomé posledného ruského monarchu Mikuláša II. sa postupne zlepšuje. V roku 1999 sa k nemu hlásilo 19 percent Rusov, teraz už 30 percent. Hodnotenie Nikitu Chruščova, ktorý stál na čele sovietskych komunistov v rokoch 1953 až 1964, zostáva stabilné. Pred 17 rokmi aj tento rok jeho éru označila za prínosnú skoro tretina opýtaných.

Viac o téme: Michail GorbačovLeonid BrežnevJosif StalinBoris Jeľcin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu