Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pokus o prevrat v ZSSR: Pučisti chceli zabrániť rozpadu sovietskeho impéria, podaril sa im opak

Boris Jeľcin Zobraziť galériu (3)
Boris Jeľcin (Zdroj: SITA)

MOSKVA/PRAHA - Pred 25 rokmi, 19. augusta 1991, sa hŕstka konzervatívnych komunistov pokúsila o štátny prevrat vo vtedajšom Sovietskom zväze v snahe zastaviť reformy sovietskeho prezidenta Michaila Gorbačova a zabrániť rozpadu sovietskeho impéria. Po troch dňoch sa pučisti vzdali a ich akcia ešte v tom istom roku viedla k zákazu sovietskej komunistickej strany a nepriamo spôsobila rozpad ZSSR.

Prekvapivá udalosť z roku 1991: Jeľcin všetkých zaskočil, Rusi mohli nadobro zmeniť dejiny

Toho dňa skoro ráno oznámil sovietsky rozhlas a televízia, že moci v krajine sa ujíma Štátny výbor pre výnimočný stav. Členovia osemčlenného pučistického výboru, ktorý viedol viceprezident Gennadij Janajev, uviedli ako jeden z dôvodov neschopnosť Gorbačova vládnuť kvôli zdravotnému stavu. Gorbačov bol v tom čase úplne zdravý a trávil dovolenku na Kryme.

Po oznámení o prevzatí moci vyhlásili pučisti v časti impéria výnimočný stav; tlač a televíziu podrobili cenzúre a do Moskvy vyšli tanky, ktoré zatarasili prístupové cesty predovšetkým k takzvanému Bielemu domu, sídlu ruského parlamentu. K budove sa stiahli desiatky tisíc Moskovčanov, ktorí začali stavať barikády, aby chránili ruského prezidenta Borisa Jeľcina, ktorý sa postavil do ich čela.

Michail Gorbačov
Zobraziť galériu (3)
Michail Gorbačov  (Zdroj: SITA)

Jeľcin odmietol výbor pre výnimočný stav, vyzval k občianskej neposlušnosti a svojím dekrétom rozpustil všetky výkonné sovietske orgány. Druhý deň vyhlásil členov výboru za zločincov a prevzal velenie nad ozbrojenými silami na ruskom území. Tretí deň sa situácia vyhrotila a pri manévroch tankov prišli traja ľudia o život. Útok na Biely dom sa však nekonal. Vojenské jednotky dostali povel, aby sa stiahli, štátny výbor bol rozpustený a jeho členovia zatknutí. Gorbačov sa potom vrátil do Moskvy.

Osem členov pučistického výboru a s nimi spojených päť vysokých funkcionárov bolo vzatých do väzby. Proces sa kvôli zdravotným problémom obžalovaných vliekol. V roku 1992 boli pučisti poslaní zo žalára do domáceho väzenia a vo februári 1994 ich ešte pred vynesením rozsudku ruský parlament amnestoval. Jeden člen výboru, minister vnútra Boris Pugo, spáchal samovraždu.

Boris Jeľcin
Zobraziť galériu (3)
Boris Jeľcin  (Zdroj: TASR)

Hrdinom dňa sa stal vtedajší ruský prezident Boris Jeľcin, ktorý sa postavil do čela spontánneho odboja proti pučistom. Stojaci na tanku imponoval celému svetu ako obranca ruskej demokracie a definitívne tak zatlačil do pozadia Gorbačova, ktorý nedokázal dostatočne odsúdiť rolu KSSS pri prevrate.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu