Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Posledné dni Stalina: Vystrašení lekári sa báli diktátora ZSSR dotknúť, keď zomieral

Josif Stalin Zobraziť galériu (4)
Josif Stalin (Zdroj: YouTube)

LONDÝN - Keď mal najobávanejší vodca ZSSR Josif Stalin svoje dni pred sebou už zrátané, prvýkrát od mozgovej porážky otvoril oči a pozrel sa na miestnosť plnú ľudí. Jeho dcéra Svetlana opísala vo svojej autobiografii tento okamih posledného vzdoru veľmi emotívne. "Zrazu zdvihol ľavú ruku, ako keby ukazoval na niečo hore a zniesol na nás všetkých prekliatie. To gesto bolo nepochopiteľné a plné hrozby," povedala. Potom muž, ktorý tvrdo vládol Sovietskemu zväzu takmer 30 rokov, zomrel.

Jurij (67) objavil šokujúce tajomstvo svojej rodiny: Je vnukom najobávanejšieho diktátora ZSSR?

Posledné dni Stalina odhaľujú veľa o skutočnom živote diktátora, ktorý poslal na smrť milióny nevinných a ktorému sa napokon stal osudným strach z neho. Večer 28. februára 1953 si vodca ako veľký filmový fanúšik povolal štyroch najbližších z vnútorného kruhu do svojho súkromného kina v Kremli. Jeho zástupca Georgij Malenkov, bezpečnostný šéf Lavrentij Berija, minister obrany Nikolaj Bulganin a budúci vodca Nikita Chruščov sa po filme presunuli do Stalinovej vily na predmestí Moskvy, kde večerali a popíjali. Išlo o bežnú udalosť, a to napriek tomu, že veľa členov politbyra nakoniec skončilo popravených či zavraždených. Podľa Chruščova po stretnutí so Stalinom nikto nevedel, či sa vráti domov živý.

Lavrentij Berija
Zobraziť galériu (4)
Lavrentij Berija

V túto sobotu mal však diktátor dobrú náladu a jeho kolegovia od neho odišli až v skorých ranných hodinách. V nedeľu však v Stalinových súkromných izbách bolo dlho ticho. Napriek tomu, že zamestnanci začali byť znepokojení, v súlade s prísnymi inštrukciami, zakazujúcimi vstupovať do vodcovej spálne, nepodnikli vôbec nič. Nakoniec sa až o desiatej v noci odvážila dlhoročná slúžka zistiť, čo sa stalo. Stalina našla ležať na podlahe v kaluži moču a neschopného hýbať sa a hovoriť. Malenkov, Berija a Chruščov boli privolaní späť do vily, kde našli Stalina presunutého na pohovku v hlbokom spánku. Na scéne sa však doteraz neobjavili žiadni zdravotníci.

Posledné dni Stalina: Vystrašení
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: sita, wikipedia)

Stalin mal patologický strach z lekárov, a tak nečudo, že nikto nechcel zbytočne popudiť vodcu, ak by neoprávnene privolal zdravotníka. Konzílium sa zišlo až na ďalší deň a Chruščov neskôr spomínal, ako sa lekár triasol pri vyšetrovaní, pretože sa bál chybnej diagnózy alebo obvinenia z jeho smrti. Doktori potvrdili, že Stalin utrpel ťažkú mŕtvicu, ktorá ho zanechala ochrnutého na pravej časti tela a spôsobila bezvedomie. Výbor odporučil, aby mu k ušiam priložili osem pijavíc, ktoré by pomohli znížiť krvný tlak, dali mu klystír a vybrali falošné zuby. Pripustili však, že smrť je pravdepodobne nevyhnutná.

Nikita Chruščov s americkým prezidentom J. F. Kennedym.
Zobraziť galériu (4)
Nikita Chruščov s americkým prezidentom J. F. Kennedym.  (Zdroj: wikimedia/ John F. Kennedy Presidential Library)

Rýchly zásah lekárov by mohol znamenať zmiernenie jeho utrpenia a predĺženie života, ale strach desiatok zamestnancov vily a najbližších politických spolupracovníkov, ktorí sa báli dôsledkov, ich zastavil pri okamžitom konaní a privolaní pomoci. Namiesto toho, keď vodca umieral, vnútorný okruh už spriadal plány, čo bude ďalej a ako verejnosť pripraviť na jeho smrť. Stalin napokon zomrel 5. marca 1953. O niekoľko dní sa konal štátny pohreb v Moskve, ktorého sa zúčastnili státisíce ľudí a potom sa začala vo vnútornom okruhu bitka o moc, napísal vo svojej knihe Posledné dni Stalina Joshua Rubenstein.

Viac o téme: Josif Stalin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu