Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Nové FOTO nacistických vrahov, krátko pred odsúdením na smrť: Úsmev napriek krvi na rukách

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Fotografie notoricky známych nacistických vojnových zločincov urobené počas ich zadržania na konci druhej svetovej vojny sa objavili medzi vecami zosnulého britského pilota. Jedným z ľudí na čierno-bielom zábere je Franz Hössler, veliteľ v koncentračnom tábore Osvienčim a neskôr zástupca veliteľa v Bergen-Belsene. Títo masoví vrahovia sú zachytení na snímkach spolu s desiatkami ďalších obžalovaných v nemeckom väzení.

Slovenský generál a hrdina II. sv. vojny: Pomohol poraziť Hitlera a potom prežil peklo s komunistami

SS-Obersturmführer Franz Hössler zavraždil tisíce Židov tým, že ich poslal do plynových komôr alebo ich chladnokrvne zastrelil. Ďalšou prominentnou zástupkyňou SS na fotkách je Irma Greseová, ktorá stála na čele ženského tábora v Bergen-Belsene a väzenkyne mučila a vraždila. Obidvaja patrili medzi 45 nacistov, ktorých súdili za vojnové zločiny v novembri 1945 a niektorých z nich odsúdili na smrť obesením. Greseová mala v čase smrti iba 22 rokov.

Franz Hössler (úplne vpravo).
Zobraziť galériu (5)
Franz Hössler (úplne vpravo).  (Zdroj: profimedia.sk)

Iné fotografie, ktoré sa našli v pozostalosti dôstojníka RAF Keith Parfitta, zobrazujú prieskum Belsenu, v severnom Nemecku, zo vzduchu. Uskutočnil sa v apríli 1944, rok predtým, ako bol tábor oslobodený a jeho hrôzy odhalené. Zábery boli spolu s ďalšími vojnovými memorabíliami odložené v starom kufri, na ktorý príbuzní pilota nedávno narazili. Momentálne sú predmetom dražby. Zbierka má hodnotu 1200 libier a bude sa predávať v sobotu.

"Jeho fotografie niektorých z nacistických vojnových zločincov sú prinajmenšom zbierka poriadnych ničomníkov. Boli to jedni z najhorších páchateľov holokaustu. Jediná pozitívna vec, na týchto záberoch je, že boli urobené v čase, keď dobro zvíťazilo nad zlom a mala si ich podať spravodlivosť," uviedol Andrew Aldridge z aukčnej siene.

Dozorkyňa a sadistka Herta Botheová, bola odsúdená na 10 rokov, prepustili ju však už v roku 1951.
Zobraziť galériu (5)
Dozorkyňa a sadistka Herta Botheová, bola odsúdená na 10 rokov, prepustili ju však už v roku 1951.  (Zdroj: profimedia.sk)

Koho na fotografiách nevidno, je najhorší nacista z Belsenu, veliteľ tábora Josef Kramer, ktorý bol zodpovedný za smrť tisícov Židov. Taktiež ho odsúdili na smrť obesením, ktorú vykonali 13. decembra 1945. V rovnaký deň, kedy zomrela aj Irma Greseová a Franz Hössler. Ten sa stal notoricky známy snímkou, ako hrdo stojí pred korbou nákladného auta plnou tiel zavraždených židov.

Nové FOTO nacistických vrahov,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Vláda Spojeného kráľovstva)

Uväznení zločinci z tábora Bergen-Belsen.
Zobraziť galériu (5)
Uväznení zločinci z tábora Bergen-Belsen.  (Zdroj: profimedia.sk)

Viac o téme: NacistiFranz HosslerIrma Grese
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu