Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pred sto rokmi desil Slovenky sadistický masový vrah: Béla lákal ženy cez zoznamku!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

CINKOTA/BRATISLAVA - Slovenské noviny z roku 1916 boli plné správ o Bélovi Kissovi, sadistickom vrahovi z Cinkoty, ktorý podával zoznamovacie inzeráty, a potom vytipované ženy vraždil. Po odhalení ho prirovnávali k Alžbete Bátoriovej, ktorá sa kúpala v krvi dievčat. Ľudia ho poznali pod prezývkou Vampír.

Na jar 1916 prebehla v maďarskej obci Cinkota exhumácia niekoľkých mŕtvych ženských tiel, ich obhliadka a následné pochovanie. Bola medzi nimi aj Júlia Pešadiková, ktorá v osudnom roku 1905, keď spoznala Bélu Kissu, pracovala ako kuchárka v Cinkote. Mali spolu dve deti, ktoré však dali do opatery cudzej žene. Potom Júlia záhadne zmizla. Jedno z detí zomrelo, druhé malo žiť v prešporskej útulni. Kiss tvrdil, že dal Júlii peniaze na cestu do Ameriky.

Jurij (67) objavil šokujúce tajomstvo svojej rodiny: Je vnukom najobávanejšieho diktátora ZSSR?

Podobne záhadné boli aj okolnosti smrti ďalších šiestich žien, ktoré mal Kiss sadisticky zabiť. Najdôležitejším svedkom v rukách polície bol Kissov sluha Ján Nagy, ktorý vraha poznal dovedna desať rokov. Keď ku Kissovi nastúpil do služby, všimol si na jeho dvore podivný sud, o ktorom mu zvrhlík povedal, že ide o sud majiteľa domu. Behom času však počet sudov pribúdal a sluhovi to bolo nápadné.

Sluha sa preriekol

Sluha v lete spával pri chlievoch, kde stáli aj podozrivé sudy a viackrát začul čudné praskanie. Zdalo sa mu, že niekto udiera boky sudu. „Týmto sa Nagy podriekol. On totiž dobre vedel, že obsah sudov kysne a plyny roztískajú boky suda a preto spával pred chlievom, aby strážil sudy,“ píšu Slovenské noviny zo 16. mája 1916. Nagy zároveň prezradil, že viackrát niesol akési listy do vydavateľstva časopisu, v ktorom Kiss uverejňoval malé oznamy.

Policajný kapitán Nagya po jeho výpovedi zatkol. Vysvitlo, že Kiss lákal ženy aj prostredníctvom inzercie. Ako píše Nydailynews.com, zabil najmenej 23 žien a spravodlivosti unikal viac ako 15 rokov. Zameriaval sa najmä na osamelé ženy hľadajúce lásku. Svoje súkromie si dobre vyzerajúci Kiss s blond vlasmi a bonvivánskym životným štýlom strážil. Podnikal v oblasti klampiarstva a pre mnohé dámy mohol byť atraktívny.

Dôverčivé ženy Kiss uškrtil alebo ubodal, a potom ich nahé telá ukladal do sudov s liehom. Bodné rany na krku niektorých z obetí nasvedčovali, že ženy zomreli na vykrvácanie, kvôli čomu ho prezývali Vampír. Polícii sa masového vraha nikdy nepodarilo chytil. Príčinou bol aj vojnový chaos a podozrenie, že sa mu podarilo vymeniť identitu s mŕtvym mužom a tajne sa vypariť.

Slovenské noviny, 16. máj 1916
Zobraziť galériu (4)
Slovenské noviny, 16. máj 1916  (Zdroj: DIKDA, SNK)

Pred sto rokmi desil
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: DIKDA, SNK)

Pred sto rokmi desil
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: DIKDA, SNK)

Viac o téme: Masový vrahBéla Kiss
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu