Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

NASA má dnes oznámiť veľký objav: Vyriešila záhadu Marsu, čo sa jej podarilo odhaliť?

Mars
Mars (Zdroj: nasa)

WASHINGTON - Národná agentúra pre letectvo a vesmír (NASA) sa dnes chystá oznámiť veľkú novinku. "Záhada Marsu vyriešená," propaguje toto vyhlásenie v tlačovej správe bez toho, aby ponúkla čo i len náznak, čoho sa bude tajomstvo týkať. Podľa odhadov sa však zdá, že by mohlo ísť o potvrdenie objavu plynulo tečúcej vody na povrchu planéty.

Najjasnejší dôkaz prítomnosti mimozemšťanov? Na Marse našli čosi, čo máta ľudí aj na Zemi

Traja z vedcov pozvaných na tlačovú konferenciu sú uvedení ako autori novej štúdie, v ktorej tvrdia, že analýza snímok z Mars Reconnaissance Orbiter dokazuje, že tmavé pruhy na povrchu Marsu sú výsledkom slanej vody pravidelne tečúcej po povrchu planéty. Potvrdenie existencie vody na povrchu Marsu by však zároveň vyvolalo aj celý rad otázok, a to najmä: odkiaľ voda prichádza a čo to znamená pre možnosť života, minulého aj súčasného.

Štúdia na tieto otázky neodpovedá a NASA pred pondelkovou konferenciou žiadne podrobnosti nezverejňuje. Ani agentúra, ani autori článku na žiadosť televízie CNN o komentár v nedeľu nereagovali. Ak by aj dnešné oznámenie nebolo o tejto štúdii, je stále pravdepodobné, že bude mať niečo dočinenia s vodou, či už to v pôde, pod zemou alebo v atmosfére.

Minimálne dvaja z autorov, Alfred McEwen a Lujendra Ojha, boli zapojení do počiatočného objavu temných pásov v roku 2011. Už dlhší čas je známe, že na póloch Marsu sa nachádza ľad, ale vedci si myslia, že pre život je nutná tečúca voda, aspoň tak, ako ju poznáme.

Na začiatku tohto roka sonda Curiosity našla v pôde chloristan vápenatý, čo naznačuje, slaná voda v kvapalnom skupenstve by sa mohla nachádzať blízko povrchu planéty. NASA verí, že Mars bol  pred 3,9 miliardami rokov zaplavený vodou a dokonca sa pri severnej pologuli vyskytoval oceán. Väčšina vody sa však odparila.

Viac o téme: MarsCuriosity
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu