Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Egypťania terčom posmechu: Mala to byť socha krásnej Nefertiti, vyšlo z toho monštrum!

Nefertiti dnes a kedysi.
Nefertiti dnes a kedysi. (Zdroj: Twitter, BBC)

KÁHIRA - Vlna posmechu a kritiky sa zniesla na egyptské úrady, ktoré nechali zhotoviť kópiu slávnej busty nádhernej kráľovnej Nefertiti. Jej nová verzia však má ku kráse ďaleko - a niektorí užívatelia internetu ju dokonca prirovnali k Frankensteinovi, napísal spravodajský server BBC News.

Umelec vystavil vo Versailles provokatívne dielo: Vagínu francúzskej kráľovnej!

Kráľovná Nefertiti vládla Egyptu po boku svojho manžela v 14. storočí pred naším letopočtom - a jej meno sa prekladá ako "prišla prekrásna žena". Predstava o tom, ako vyzerala, je všeobecne utváraná bustou, ktorá bola objavená v roku 1912 a v súčasnosti je vystavená v múzeu v Berlíne; o to, komu vlastne patrí, sa Nemecko a Egypt často sporia.

 

 

Pre Egypťanov zostáva Nefertiti hrdým symbolom impozantnej histórie a krásy ich krajiny. Preto keď chceli úrady mesta Samalut vytvoriť nejakú sochu, ktorá by ozdobila vjazd do mesta, ihneď im napadla Nefertiti.

Bohužiaľ replika, ktorá sa tu objavila, je dávnej Nefertiti podobná tak málo, že v mnohých Egypťanoch vyvolala depresiu zo zúfalého úpadku terajšieho umenia v porovnaní s dávnou minulosťou.

Mnohí Egypťania sa podobou repliky cítia byť urazení. A jeden z užívateľov Twitteru napísal, že pravá busta Nefertiti by mala zostať v Nemecku. "Aspoň tam sa dočká úcty, akú si zaslúži," dodal.

Viac o téme: SochaEgyptNefertiti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu